Поділитись:

Савченка і Палицю просять захистити українця, якого поляки звинувачують у "зневазі"

Вівторок, 11 вересня 2018, 11:36

Волинське обласне громадсько-культурне товариство "Холмщина" звернулося до голови Волинської облради Ігоря Палиці та голови Волинської ОДА Олександра Савченка з проханням захистити українця Григорія Купріяновича.

Відповідне звернення 5 вересня холмщаки передали в ОДА, – повідомляє Волинь24.

Нагадаємо: йдеться про скандал, який розгорівся 8 липня під час відзначення річниці трагедії у Сагрині. У ньому, до речі, взяв участь і Президент України Петро Порошенко.

За інформацією товариства, Купріянович тоді заявив, що православні українці, які там проживали у 40-х роках минулого століття, були вбиті поляками.

"74 роки тому загинули тут громадяни республіки Польща – православні українці, мешканці цієї землі, на якій століттями жили їх предки. Загинули вони від рук інших громадян республіки Польща, тому що розмовляли іншою мовою, ніж більшість, та були іншої віри, ніж інші. Той злочин проти людяності здійснили члени польської підпільної держави", – цитують у листі слова Купріяновича.

Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек звинуватив доктора Григорія Купріяновича у зневажанні польського народу та подав заяву у прокуратуру. Воєвода назвав подію у Сагрині провокацією. Згодом польський Інститут національної пам'яті відмовився розпочинати розслідування проти голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича за заявою Люблінського воєводи.

Товариство написало лист до Ігоря Палиці та Олександра Савченка, аби ті звернулися у Міністерство закордонних справ України з проханням припинити кримінальне переслідування Купріяновича.

Зазначимо, трагедія в Сагрині – це акція зі знищення місцевого українського населення польськими бойовиками, що сталася 10 березня 1944 у нині польському селі Сагринь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПРЕЗИДЕНТ ПОРОШЕНКО НА ВОЛИНІ. ТРЕТІЙ ДУБЛЬ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Надрукувати
мітки:
коментарів