Поділитись:

Як вибрати натуральний мед: поради від волинського пасічника

П'ятниця, 14 вересня 2018, 19:30

"Їж мед – будеш здоровим", так при будь-яких застудах нам говорили мами й бабусі. Це правда, мед має багато корисних властивостей та й взагалі є ледь не панацеєю від багатьох хвороб.

На ринках і в магазинах Луцька та Волині загалом є безліч "точок", де запевняють, що саме там мед найбільш цілющий, корисний та натуральний.

"Конкурент" звернувся до досвідченого пасічника Валерія Пархоцевича з Ковельщини із запитанням, як же вибрати натуральний мед, чи можна "на око" відрізнити його від штучного та скільки вартує літр духмяного волинського меду.

"Натуральний мед "на око" визначити нереально. Колір меду свідчить про те, з яких квітів він зібраний (від найсвітлішого – ріпак, акація, і до найтемнішого – гречка, лісове різнотрав'я) і аж ніяк не скаже вам про його натуральність", – зауважив пасічник.

Вологість же, з його слів, свідчить про "зрілість" меду.

"Зрілий мед повинен бути в міру густим, але знову ж таки "на око" це не визначиш. Потрібні спеціальні прилади для точного вимірювання вологості. Та й цей параметр не свідчить про натуральне походження меду, а вказує тільки відсоток води у ньому", – додав ковельчанин.

До того ж ціна на мед теж нічого не скаже про його якість. Цього року він вартує від 100 до 200 грн за літр. Бо ж пасічники дуже по-різному оцінюють свою працю.

Головна ознака справжнього меду – він повинен кристалізуватися.

"Мед з нашого краю кристалізується зазвичай до середини-кінця осені або й раніше. Акацієвий мед (як кажуть на ринку, "привозний") може стояти у рідкому стані набагато довше – рік і більше, це його специфіка. Штучний мед, який варять з цукру, не кристалізується взагалі. Купуючи мед взимку, звертайте на це увагу", – порадив Валерій Пархоцевич.

Пасічник додав, що найкраще купувати мед у перевірених людей, до яких є довіра.

"Ось це й головна порада при купівлі натурального меду. Старайтесь купувати свіжий мед – він має більше корисних властивостей, ніж той, який зберігається рік-два", – підсумував ковельський пасічник.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК НА ВОЛИНІ ВИГОТОВЛЯЮТЬ ТА ПРОДАЮТЬ У INSTAGRAM УНІКАЛЬНИЙ КРЕМ-МЕД

Надрукувати
мітки:
коментарів