Поділитись:

Луцький фітнес-тренер розповів про правильне харчування, тренування та стероїди (інтерв'ю)

Четвер, 13 вересня 2018, 20:00
Луцький фітнес-тренер розповів про правильне харчування, тренування та стероїди (інтерв'ю)

Сергій Мельник – мій друг та фаховий спеціаліст із фізичної реабілітації, який допоміг багатьом досягнути успіхів у побудові власного тіла. Окрім цього, він професійний спортсмен (майстер спорту в жимі штанги лежачи) та тренер з пауерліфтингу, який виховав чимало чемпіонів загальнонаціонального та світового рівнів.

Сьогодні він працює в одному з найбільших фітнес-клубів Луцька та продовжує допомагати людям підкорювати нові висоти. Його робота складна та відповідальна, потребує чимало знань та розуміння людської психології.

Саме тому сайт новин Волині "Конкурент" вирішив завітати до Сергія в гості та розпитати про правильне харчування, методики тренувань, мотивацію, спеціалізовані добавки та стероїди...

Луцький фітнес-тренер розповів про правильне харчування, тренування та стероїди (інтерв'ю)

– Ми досить давно з тобою знайомі, і саме ти багато чому мене навчив. Шукаючи людину, яка може поділитися власним досвідом здорового способу життя, вибір був очевидним. Отож, розкажи, з чого ти розпочинав?

– Коли я навчався у школі, то по навчальних закладах ходили тренери різних секцій і пропонували займатися у них. Я стартував із шашок (посміхається). З одного боку і справді смішно, але саме тоді я відчув, що за перемогу необхідно боротися. Згодом було ще чимало видів спорту: футбол, баскетбол, дзюдо, самбо, боротьба, легка атлетика.

У 8-у класі один із моїх друзів зацікавив мене боксом, і у підсумку я дійшов до звання кандидата у майстри спорту. Хоча спочатку прийшов туди, щоб навчитися захищати себе. Розумієш, незважаючи на певні досягнення в спорті на той час, я був, як би це правильно сказати… Я був жирним (посміхається). З боксом до мене прийшла впевненість, яка закріпила бажання й надалі розвиватися та вчитися.

– Звідки ти черпав знання, які зараз використовуєш, тренуючи людей?

– В 10-11 класі я почав дуже цікавитися анатомією, фізіологією та раціональним харчуванням. Після школи вступив до Луцька на спеціальність "Фізична реабілітація та спорт" і на 3 курсі, коли перевівся у Рівне, почав працювати тренером у тренажерній залі.

База, яку я отримав, навчаючись у виші, дала поштовх рухатися вперед, вдосконалювати існуючі знання, детально аналізуючи різні матеріали та літературу.

Луцький фітнес-тренер розповів про правильне харчування, тренування та стероїди (інтерв'ю)

– Коли людина приходить до тебе і каже: "Я хочу схуднути чи набрати", то з чого ти розпочинаєш? Як повинен стартувати процес трансформації?

– Найголовніше – це власне бажання. Важко працювати з людиною, якщо вона цього не хоче. Якщо ж і тренер, і клієнт свідомо прагнуть досягнути цілі, то спочатку я проводжу аналіз антропометричних даних: ріст, вага, відсоток жиру, об'єми окремих частин тіла. Окрім цього, я уважно вивчаю історію людину, тобто дізнаюся, що призвело до появи ожиріння чи недостатньої ваги.

Також дуже важливо навчити людину правильно харчуватися, оскільки це не менш важливо, ніж рухова активність. Наше тіло – це машина, якій потрібен відповідний матеріал для нормального функціонування.

Сьогодні безліч продуктів проходять кілька етапів термічної обробки, втрачаючи свою біологічну цінність. Людей необхідно навчити фільтрувати свій раціон. Це дуже важливо!

– Які основні принципи правильного харчування ти прищеплюєш своїм підопічним?

– Перш за все, необхідно стежити, щоб калорійність добового раціону (яка, своєю чергою, поділяється на правильне споживання калорій, які мають надходити з білків, жирів, вуглеводів) відповідала фізичній активності. Своїм підопічним я видаю спеціальний табель, в який вони записують те, чим харчувалися упродовж тижня. Потім я цей перелік аналізую та коригую, залишаючи лише правильні продукти і додаючи нові. Також навчаю людину самостійно ефективно коригувати власний раціон.

Потрібно розуміти, що мої підопічні займаються зі мною до 2-х годин в день, весь інший час вони самотужки відповідають за себе. Тому важливо розуміти, що результат залежить від людини та того, як вона дотримується шляху, який рекомендує їй тренер.

Луцький фітнес-тренер розповів про правильне харчування, тренування та стероїди (інтерв'ю)

– Як ти мотивуєш не сходити з цього шляху?

– Найперше – це стан здоров'я. Позаймавшись певний час, людина почуває себе краще. Банальна ходьба починає приносити задоволення. Усіх мотивують результати: зменшення маси тіла чи нарощення м'язів. Згодом вже хочеться показати себе, з кимось позмагатися, пробігти півмарафон. Хочеться показати, що ти можеш бути кращим за іншого. Це мотивує.

– Багато людей досі доволі скептично ставляться до спортивного харчування? Чи пропагуєш ти використання спеціалізованих добавок та як ти це аргументуєш?

– Рекомендую, оскільки ці добавки – це концентровані та якісні білки, вуглеводи чи вітаміни, які необхідні людині, але в наш час важкодоступні зі звичайних продуктів.

– Окрім персональних тренувань пересічних людей, ти підготував чимало спортсменів, переможців різноманітних турнірів з пауерліфтингу. Ти продовжуєш це робити?

– Так, я треную 2-х спортсменів. Один із них – мій 15-річний син. Він у 2018 році здобув перше місце на Чемпіонаті України та Чемпіонаті Світу. Ще одна людина – професійний спортсмен, який займається цим давно. Зараз працюємо до змагань, на яких плануємо здобути для нього звання майстра спорту міжнародного класу.

Луцький фітнес-тренер розповів про правильне харчування, тренування та стероїди (інтерв'ю)

– Чим підготовка пауерліфтера відрізняється від тренування бодібілдера?

– Основна різниця у тому, що пауерліфтер розвиває максимальну силу, а бодібілдер працює над створенням максимально пропорційного та гарного тіла. Проте своїх пауерліфтерів я змушую тренувати функціонал та контролювати харчування. Ніхто з моїх підопічних не пузатий (посміхається).

– Звісно, що це тема не бажана для розмови, оскільки люди називають спортсменів "хіміками", коли вони вживають креатин, але все ж таки, яке місце стероїдів у побудові власного тіла? Чи варто взагалі задумуватися про їх використання і якщо варто, то коли? На якій стадії тренувань?

– Це досить цікаве запитання і я вважаю, що читачі, які свідомо ознайомляться з цим матеріалом, почерпнуть для себе багато. Я вважаю, що стероїдні препарати можна використовувати лише тоді, коли організм спортсмена сформований. До 26 років при активній фізичній діяльності, правильному харчуванні та режимі ваш організм має повноцінну здатність збільшувати як функціональні можливості, так і фізіологічні (гормональний фон). Якщо ж людина, якій вже умовно 30 років і вона досягнула певного рівня, який підвищити лише власними старанням неможливо (але бажання це робити є), тоді так, доведеться використовувати спеціалізовані препарати.

– Наостанок, запропонуй умовний графік дня та харчування для людей, які працюють в офісі і доволі мало рухаються.

– Рекомендую снідати злаковими: вівсянка, гречка, пшоно. Ці крупи повинні бути цільними, обов'язково. Заміною може бути чорний хліб із цільного зерна. Звісно, що також треба додавати білок: сир, знежирені сорти м'яса, яйця. Окрім цього, не забувайте про зелень. Такий сніданок збагатить вас вітамінами групи В (які відповідають за енергетичний баланс), клітковиною (яка покращує травлення та процес засвоєння їжі) та білками (які є будівельним матеріалом). Далі я рекомендую робити ланч, під час якого варто перекусити м'ясом, яйцями або ж фруктами чи овочами. Обідати пропоную чимось рідким, якщо ні – салат з великою кількістю вітамінізованих продуктів та білками.

Луцький фітнес-тренер розповів про правильне харчування, тренування та стероїди (інтерв'ю)

– Чимало міфів існує щодо харчування ввечері. Якими будуть твої рекомендації?

– Можу запевнити всіх на 100 %, що їсти ввечері необхідно. Єдине, варто врахувати свій режим та активність. Харчуватися за 2-3 години до сну, це повинні бути некалорійні продукти: кисломолочний сир, овочі, нежирний йогурт тощо.

Спілкувався: Руслан ПИЛИПЧУК

Фотографувала: Валентина МЕЛЬНИК

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ШЕФ-КУХАР ЮРІЙ ХАЗІПОВ: "І КИТАЙЦЯ, І ФРАНЦУЗА НАГОДУВАВ БИ ВАРЕНИКАМИ ТА БОРЩЕМ"

Надрукувати
мітки:
коментарів