Поділитись:

Благодійні мільйони: скільки і на що витрачають у волинських лікарнях

П'ятниця, 14 вересня 2018, 10:44
Благодійні мільйони: скільки і на що витрачають у волинських лікарнях

Суми благодійних внесків у найбільших волинських лікарнях коливаються від трьох до 20 мільйонів гривень.

Для прозорого адміністрування благодійних внесків Волинський онкодиспансер у 2017 році розпочав співпрацю з благодійним фондом "СТОПРАК".

Центр журналістських розслідувань "Сила правди" з'ясував, скільки благодійних внесків отримали і на що витратили Волинський онкодиспансер та Луцька міська лікарня, – пише "Громадське.Волинь".

Раніше Центр журналістських розслідувань "Сила правди" писав про благодійні надходження Волинської обласної лікарні та Волинської обласної дитячої лікарні. Ці лікувальні заклади у 2016-2017 роках отримали понад 30 мільйонів гривень благодійних внесків.

Онкодиспансер: за два роки більше трьох мільйонів від благодійників

Більше року тому ЗМІ широко інформували про те, що диспансер розпочав співпрацю із благодійним фондом "СТОПРАК" для прозорого адміністрування благодійних внесків. Президент фонду Марія Адамчук презентувала спосіб оплати внесків через термінал, який встановили у приміщенні диспансеру.

Також пообіцяли щотижня звітувати про отримані благодійні внески та використовувати їх для здешевлення обстежень пацієнтів. Головний лікар онкодиспансеру Юрій Малімон каже, що благодійні кошти використовують на придбання матеріалів для обстежень пацієнтів та на обслуговування обладнання.

Адже онкологія надто затратна, і якщо вже пацієнт потрапляє, то обстежується пожиттєво. А для залучення благодійних внесків у закладі використовують різні шляхи.

"В нас є пересувний мамограф, і ми обслуговуємо підприємства, такі як "Модерн-Експо", "Кромберг енд Шуберт", і вони нам перераховують кошти за те, щоб ми обстежували їхніх працівників, – пояснює головний лікар. – За ті самі благодійні внески ми купуємо і ту ж рентгенівську плівку, і реактиви, тому що фінансування недостатнє. За ці кошти ми купуємо все необхідне, щоб людина могла обстеження проходити. Зараз працюємо із благодійним фондом "Здоров'я", і безготівкові внески йдуть лише через термінал на рахунок фонду "Здоров'я". Цього року ми купили вже обладнання в операційні, дихальний апарат в реанімацію, інструментарій. Завдяки благодійним внескам закривається дірка, яку не може бюджет закрити. Частково гроші використовуються на ремонти, які потрібні у відділеннях. Але основні витрати – це на розхідні матеріали – рентгенівська плівка, прання (тому що у нас немає своєї пральні), реактиви".

За інформацією, наданою лікувальним закладом, у 2016 році заклад отримав 1 402 773 гривні благодійних пожертв, які використовувалися на медикаменти, обладнання, господарчі товари та послуги. Найбільшу суму внесків диспансер отримав від Муніципальної лікарняної каси – понад 758 тисяч гривень.

Водночас у 2017 році найбільшим благодійником став благодійний фонд "СТОПРАК", від якого надійшло 1 188 417 гривень, а від Муніципальної лікарняної каси надійшло 555 203 гривні. У 2017 році диспансер отримав понад 1,9 мільйона гривень благодійних пожертв.

Загалом за два роки лікувальний заклад отримав понад 3 мільйони 300 тисяч гривень.

Відповідь Волинського онкодиспансеру щодо благодійних внесків у 2016-2017 рр from SylaPravdy

Луцька міська лікарня: 18 благодійних мільйонів за два роки

Благодійні надходження Луцької міської лікарні, порівняно із диспансером, значно більші. За 2016-2017 роки лікарня отримала понад 18 мільйонів гривень благодійних внесків.

У 2016 році міська лікарня отримала 8 369 181 гривню надходжень від благодійних фондів, підприємств та фізичних осіб. Найбільшими благодійниками були: Муніципальна лікарняна каса – 6 306 940 гривень; фізичні особи – 501 486 гривень.

У 2017-му лікувальний заклад отримав 9 727 850 гривень благодійних надходжень. Найбільшим благодійником знову ж таки була "Муніципальна лікарняна каса" – 7 075 217 гривень; а також благодійний фонд "Дитяча місія України" – 627 848 гривень.

Головна лікарка міської лікарні Лариса Духневич каже, що без благодійних коштів забезпечити функціонування закладу практично неможливо.

"Ми отримуємо постатейне фінансування з субвенції. – пояснює лікарка. – Якщо взяти все, що ми отримуємо з бюджету, то 92 відсотки складає зарплата і енергоносії. На утримання закладу навіть одного відсотка нема. Це ж більше тисячі санітарних точок – вузли, сантехніка, крани – ніхто не забезпечує цього із бюджету. Захищеними статтями рахуються медикаменти і харчування. На медикаменти у нас на 18-й рік передбачено 18 гривень 44 копійки на одного пацієнта на один день. Сюди входить все: і дезінфікуючі, і реактиви, і лабораторія, і самі препарати фармацевтичні. А взагалі за нормами повинно бути 180 гривень на один ліжкодень. Тому забезпечити роботу на такі кошти неможливо. По харчуванню передбачено 9 гривень на один ліжкодень на триразове харчування. Але коли ми беремо кошти з "Муніципальної каси", то на одного пацієнта вже виходить майже 50 гривень".

Зі слів Духневич, бюджетним фінансуванням не передбачено зовсім придбання медичного обладнання, утримання медичного обладнання.

"От ми отримали від Світового банку ангіограф, і відразу приходить повідомлення про сервісне обслуговування – вартість контракту в рік – 51 240 гривень або 81 480 гривень. Ми вимушені забезпечити це обслуговування за рахунок того, що пацієнт має здати посильний внесок. Тобто, фактично, на бюджет ми не можемо забезпечити закладу без співдоплати громадян. Кошти дозволяється брати тільки через благодійні організації, через допомогу. За бюджетним кодексом, благодійні внески відносяться до власних надходжень, ми за них звітуємо і маємо право тратити їх на виконання статутної діяльності. А наша статутна діяльність – це забезпечення лікувально-діагностичного процесу, господарська діяльність, суспільна діяльність", – додала вона.

Відповідь Луцької міської лікарні щодо благодійних внесків у 2016-2017 рр from SylaPravdy

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ПРАЦЮЮТЬ, СКІЛЬКИ ОТРИМУЮТЬ ТА ВИТРАЧАЮТЬ У МІСЬКІЙ ЛІКАРНІ ЛУЦЬКА

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
13 квітня 2024
11 квітня 2024
09 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
06 березня 2024
13:06
21 лютого 2024