Поділитись:

Греко-католики відзначили ювілей діяльності на Волині

Неділя, 16 вересня 2018, 19:28
Греко-католики відзначили ювілей діяльності на Волині

Перший ювілей відновлення діяльності УГКЦ на Волині після виходу церкви з підпілля віруючі та духовенство відзначили в Палаці культури Луцька.

Організатори свята намагалися створити в залі атмосферу краси та духовності, і це вдалося завдяки майстерному оформленню сцени та чудовому виступу камерного оркестру "Кантабіле". Про це йдеться на шпальтах "Волині нової".

Крім того, великим подарунком для греко-католиків Волині став приїзд владики Бучацького, єпископа УГКЦ Григорія Григорака. В минулому його високопреосвященство був монахом луцького монастиря Святого Василія Великого, який своєю вірою, мудрими проповідями, добрим ставленням заслужив велику людську шану.

На Волині зареєстровано 30 парафій УГКЦ і ще 9 чекають закінчення реєстраційних процедур.

Відновлення церковних структур на Волині почалося у 2008 році після того, як екзархом Луцьким став єпископ Йосафат Говера. На цей пост його рекомендував світлої пам'яті блаженний Любомир Гузар. До речі, сам владика Гузар у 1970-их роках також був єпископом Луцьким, якого призначив патріарх Йосип Сліпий.

На посту екзарха Йосафат Говера надав церковному життю в регіоні новий імпульс: почалося будівництво храмів і каплиць, засновано нові парафії. Якщо у 2008 році на всю область було лише уніатських душпастирів, то сьогодні їх 35. На Волині зареєстровано 30 парафій УГКЦ і ще 9 чекають закінчення реєстраційних процедур.

Роль греко-католицької церкви в історії України підкреслили представники влади Голова Волинської ОДА Олександр Савченко наголосив, що УГКЦ стоїть на перших ролях, допомагаючи українській армії, волонтерам укріпити наші рубежі. А в.о. міського голови Григорій Пустовіт нагадав, що греко-католицька церква першою звернулася до Бога українською, тим самим підкресливши, що ми є гідною нацією і маємо право на спілкування з Творцем рідною мовою.

Надрукувати
мітки:
коментарів