Поділитись:

Не податковою єдиною. Грядуть масштабні перевірки Держпраці: чого очікувати?*

Вівторок, 18 вересня 2018, 12:00

"Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення" – саме так називається документ, ухвалений урядом на засіданні 5 вересня. Згідно з ним, вже незабаром розпочнуться комплексні перевірки підприємців задля "детінізації ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин з найманими працівниками".. До перевірок, окрім Держпраці, будуть задіяні співробітники Нацполіції, Пенсійного фонду та органів місцевого самоврядування.

Санкції за порушення трудового законодавства для юридичних і фізичних осіб-підприємців, що використовують найману працю, становитимуть:

  • 37 230 грн за кожного працівника за невиконання мінімальних державних гарантій щодо оплати праці (наприклад, неоплаченна робота в нічний час, вихідний або святковий день тощо);
  • 11 169 грн за затримку зарплат та інших виплат більше, ніж на місяць, або виплату їх не в повному обсязі;
  • 37 230 грн за кожного працівника за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, залученим до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військову обов'язок і військову службу", "Про альтернативну (невоенну) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію";
  • 3 723 грн. за порушення інших вимог трудового законодавства, крім вищезгаданих.

При порушенні трудових прав громадян основні ризики несе роботодавець, а, отже, саме він першим попадає під удар. Крім того, юридичні особи також є податковими агентами фізичних осіб і зобов'язані утримувати податки з них, вказати їх доходи у звітах (зокрема за формою 1-ДФ).

Тому час допомогти органам, які турбуються про підприємців та потурбуватися про себе самим.

Що робити?

"Простір для маневрів" у роботодавці не надто широкий. Популярна схема оформлення співробітників як ФОП виявляється дуже легко і штрафи за це доволі немалі. Надійних "білих" схем, які могли б гарантувати "недоторканість" практично немає.

Зрештою, саме поняття "правильне оформлення" співробітників досить неоднозначне.

Ситуацію коментує керуючий партнер юридичної компанії "Аскольд" Ірина Олейник:

"Щоб мінімізувати ризики від перевірки та привести у відповідність трудові відносини потрібен професійний юридичний аудит, тому що часто рішення є індивідуальними для кожного бізнесу.

До перевірки варто готуватися та знати заздалегідь про всі можливі ризики та "підводні камені". Хто, на якій підставі та у якій формі має право проводити заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про охорону працю та законодавства про працю? Що таке інспектування підприємства: надповноваження чи порушення закону? Хто може спровокувати перевірку? Законний та незаконний недопуск до перевірки? Які є види відповідальності?

Це все важливі моменти, від правильного розуміння яких значною мірою залежить хід та результат перевірки. Зважаючи на актуальність цієї теми для бізнесу ми у нашій Школі практичної юриспруденції "Аскольд" проводимо практикум "Перевірки держпраці". Окрім вищезгаданих питань, на практикумі розглядатимемо аналіз судової практики оскарження притягнення до відповідальності: за які порушення та чи можливо уникнути штрафів?

Відбудеться практикум 26 вересня. Детальніше про подію тут у Facebook. Необхідна попередня реєстрація.

Реєструйтеся та приходьте, щоб бути обізнаними, а, отже, готовими та захищеними.

ЧИТАЙТЕ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО БІЗНЕС І ПРАВО

Надрукувати
мітки:
коментарів