Поділитись:

П'ять років тюрми: у Польщі каратимуть за зміну пробігу авто

Середа, 19 вересня 2018, 16:00
П'ять років тюрми: у Польщі каратимуть за зміну пробігу авто

При купівлі вживаного автомобіля обов'язково звертають увагу на пробіг машини. Однак деякі недобросовісні продавці навчилися міняти показання одометра і корегувати їх відповідно до власних цілей.

Аби вигідніше продати авто, в країні загальний пробіг машини зменшують. Адже автомобіль з меншим пробігом свідчить про те, що й у користуванні воно було рідше, а значить і ціна на нього буде вищою, – інформує портал vsetutpl.

Якщо автомобіль продають за кордон (наприклад, в Україну), то в такому випадку часто перед тим, як потрапити на митницю, одометр "накручують" в бік збільшення. Так намагаються зменшити вартість розмитнення автомобіля, оскільки при оцінці вартості авто враховується його пробіг: і чим він більший, тим дешевше обійдеться вартість розмитнення.

Як у Польщі каратимуть за скидання чи накручування пробігу автомобіля?

У Польщі вже давно розмірковували над тим, як припинити свавілля недобросовісних автовласників та заборонити будь-які маніпуляції із лічильником пробігу в автомобілі.

Ще в листопаді минулого року Міністр юстиції Збігнєв Зьобро представив проект нових правил, підготовлений Міністерством юстиції, згідно з яким за зміну показників одометра у Польщі каратимуть позбавленням волі від трьох місяців до п'яти років.

"Ми вводимо новий тип злочину, невідомий раніше польському законодавству. Тепер фальсифікація показників одометра буде каратися кримінальною відповідальністю від трьох місяців до п'яти років", – повідомив тоді Міністр юстиції на прес-конференції.

У вівторок, 18 вересня, Рада міністрів Польщі таки ухвалила цей проект та внесла зміни до закону, які дозволять припинити скидання чи накручування пробігу автомобіля.

Проект поправки до закону про дорожній рух та Кримінального кодексу, ухвалений урядом, відтепер утверджує кримінальну відповідальність за зміни показника одометра. Тепер за скидання чи накручування пробігу автомобіля особам загрожує від трьох місяців до п'яти років ув'язнення. При цьому, кримінальна відповідальність буде однаковою як для власника автомобіля, так і для механіка, який змінив показання одометра.

Як у Польщі фіксуватимуть пробіг автомобіля?

Показники пробігу фіксуватимуться під час планового обов'язкового технічного огляду автомобіля. Інформацію про дані одометра на момент діагностики авто будуть передавати до Центрального реєстру транспортних засобів.

Поліція, прикордонна служба та митники також зможуть переписувати показники одометра, і ці дані теж будуть надходити до Центрального реєстру транспортних засобів.

Крім того, в разі поломки одометра і його заміни на новий, водій також має повідомити про це у Центральному реєстрі транспортних засобів. В іншому випадку йому загрожує штраф у розмірі 3 тисяч злотих.

Отже, нові ухвалені поправки до закону передбачають, що дані одометра ретельно фіксуватимуться, а пробіг автомобіля змінити буде неможливо.

Дані Центрального реєстру транспортних засобів будуть доступними для кожного в інтернеті. Тому, якщо ви захочете купити б/у авто в Польщі, то зможете самостійно перевірити показники пробігу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНЦІ МАСОВО ВВОЗЯТЬ ВЖИВАНІ АВТОМОБІЛІ: ТОП-5

Надрукувати
мітки:
коментарів