Поділитись:

Крадіжки автомобілів в Україні: популярні марки і схеми

Субота, 22 вересня 2018, 12:00

В Україні щодня викрадають близько 15 авто. За перші півроку викрали 2 707 авто.

Про це пише Gazeta.ua.

Власникам яких марок варто посилити захист авто?

Найчастіше викрадають ті авто, які легко втрачаються в потоці транспорту. За статистикою, найчастіше крадуть моделі, 1990-х або початку 2000-х рокі випуску.

Lada і ZAZ очолюють рейтинг щодо викрадення. Далі Toyota, Mercedes, Chevrolet, Mitsubishi, BMW, Honda, Lexus, Land Rover.

Чому викрадають?

"Дешеві авто крадуть задля подальшого розбору на запчастини. Іномарки – на замовлення. Це стосується автомобілів марок Toyota i Mercedes. Автомобілі престижних марок після викрадення кілька днів ставлять відстоюватися десь у затишному місці. Це роблять для того, щоб зрозуміти, чи обладнане авто системою супутникового стеження і чи будуть його шукати", – каже перший заступник начальника департаменту карного розшуку Нацполіції, полковник Сергій Прудченко.

Як викрадають?

Автовикрадачі діють як за старими, так і за абсолютно новими схемами.

Літом з'явилася одна з нових схем вимагання грошей через "викраденя" авто: шахраї купували в лізинг автомобілі преміум-класу, страхувати і продавати їх за кордон. Після цього зловмисники повідомляли про викрадення, щоб страхова виплатила гроші лізингової компанії.

Найпопулярнішими серед злодіїв є кілька схем викрадення.

1. Автовласник сам вимикає сигналізацію викрадачі змушують сигналізацію постійно спрацьовувати. У результаті, власник авто її вимикає, подумавши, що це несправність системи.

2. Метод кишенькового злодія злочинець чекає жертву на парковці торгового центру. Відволікає і витягує ключі з кишені власника авто і викрадає його.

3. Відволікти увагу більш "творчі" злодії вигадують спосіб виманити водія з заведеної машини. Наприклад, прив'язати щось до заднього бампера.

4. Технологічний підхід за допомогою спеціального коду-граббера злочинці перехоплюють сигнал від брелока охоронної системи. Після чого можуть легко відкрити авто. Сигналізація блокує "глушилки", і автомобіль їде в невідомому напрямку.

5. Система безключового доступу.Автозлодії використовують не простий кодграббер, а подовжувач штатного ключа підсилювач сигналу від картки-ключа, яка присутня у водія, який вийшов з машини.

6. Викрадення зі зломом електронних систем.Увімкнений іммобілайзер можна обманути. Одні і ті ж моделі працюють за подібними схемами, тому на чорних ринках можна знайти спеціальні "заводилки" для Mazda і Toyota. Її можна підключити до штатного діагностичного роз'єму. Складні пристрої вміють зчитувати PIN-коди іммобілайзерів і програмувати транспондери, які в них входять.

7. Викрадення за допомогою автосервісу чи дилера. Викрадач може бути в змові з співробітники СТО або автодилерами. Часто дорогі машини викрадають прямо в день покупки, поки новий автовласник не встиг поміняти штатну охоронну систему на більш надійну чи просто не розібрався у всіх її захисних функціях. У даному випадку найнадійніше - постаратися не залишати автомобіль чи ключі від нього у руках в неперевірених людей.

Як попередити?

1. Машина має ночувати в гаражі. Викрадачеві легше знайти видобуток на відкритому місці, що не охороняється. Краще рішення проблеми – це гараж. Якщо у вас немає власного, то його можна взяти в оренду. При виборі гаража, потрібно віддавати перевагу гаражним кооперативам з охоронцями. Так ваша машина залишиться під подвійним захистом.

2. Електронні системи проти викрадення. Це один з найдоступніших способів зберегти автомобіль від викрадення. Для реалізації підійде невеликий перемикач, що розриває ланцюг бензонасоса, форсунок, датчика коленвала або стартера. Також можна задіяти будь-яку з кнопок, вже встановлених в автомобілі. Також можна використати кодові блокіратори, карткові імобілайзери, сканери відбитків пальця. Принцип дії у більшості полягає в розриві однієї або декількох електричних ланцюгів автомобіля.

3. Правильний вибір паркувального місця. За відсутності гаража чи платної парковки по близькості, потрібно вибрати місце для паркування, де людно. Біля магазинів, банків або банкоматів. Біля них завжди є камери спостереження. Якщо потрібно припаркувати автомобіль в нічний час, краще знайти добре освітлене місце.

4. Ідеальна комбінація. Найефективніший метод – поєднати декілька систем. Наприклад, позаштатний імобілайзер в комплекті з блокуванням важеля коробки передач. Додатково до цього можна заховати під обшивкою GPS-маячок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КРАДІЖКИ АВТОМОБІЛІВ НА ЄВРОНОМЕРАХ: ЕКСПЕРТ ПОЯСНИВ, ЯК ДІЯТИ ВЛАСНИКАМ

Надрукувати
мітки:
коментарів