Поділитись:

Верховний Суд України дозволив видавати паспорти старого зразка

П'ятниця, 21 вересня 2018, 13:13

Велика палата Верховного Суду України ухвалила рішення про визнання протиправною відмови у видачі паспорта громадянина України у формі книжечки.

Про це повідомляє Європейська правда.

Велика палата ВСУ 19 вересня розглянула апеляційну скаргу громадян Наталії Дегтяр, Бориса Ференса і Лідії Ференс на рішення Касаційного адміністративного суду від 26 березня 2018 року в зразковій справі за позовом Дегтяр до Коростенського районного відділу управління Державної міграційної служби України в Житомирській області.

Позивачка звернулася до суду з позовом, заперечуючи проти виготовлення паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм, який міститиме її персональні дані.

Звернення до суду позивачка мотивувала своїми релігійними переконаннями. Парафіянка Української православної церкви вважає принизливим присвоєння людині ідентифікаційного номера, який, на її думку, є аналогом імені, а також нанесення штрих-коду на документ, що засвідчує особу.

Представники позивачки заявили, що держава, зобов'язуючи громадян отримувати біометричні паспорти, обмежує в правах певну категорію осіб, зокрема вірян.

"Номери привласнюють невпізнаним трупам, в'язням концтаборів і злочинцям, і нас фактично прирівнюють до цих категорій осіб. Тільки фашисти привласнювали людям номери. Дії Державної міграційної служби схожі на ті, які були засуджені Нюрнберзьким трибуналом", – заявив представник апелянта.

"Велика палата Верховного Суду ухвалила постанову у справі, частково задовольнивши позовні вимоги та зобов'язавши Коростенський районний відділ Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області оформити та видати позивачці паспорт громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХІІ", – йдеться у повідомленні суду.

У рішенні суд зазначив, що впровадження новітніх технологій не повинно бути безальтернативним і примусовим.

"Реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних. Їхня обробка має здійснюватися, як і раніше, в межах та на підставі тих законів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянами та державою", – заявив суд.

Нагадаємо: у Луцьку бабуся щоразу ставить драбину під вікном, через яке покидає межі власної квартири, адже вважає, що кодовий замок на дверях – "то від Сатани".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СВЯЩЕНИКИ СКАЗАЛИ, ЧИ ТРЕБА БОЯТИСЯ КОДОВИХ ДВЕРЕЙ

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
25 березня 2024
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024