Поділитись:

В Україні можуть дозволити будувати початкові школи в житлових будинках

П'ятниця, 21 вересня 2018, 15:33
В Україні можуть дозволити будувати початкові школи в житлових будинках

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вивчає необхідність внести зміни у державні будівельні норми, зокрема у нові ДБН щодо закладів освіти, для можливості проектування невеликих вбудованих і вбудовано-прибудованих у житлові будинки початкових шкіл (1-4 класи).

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – інформує "Урядовий портал".

"Мінрегіон зараз розглядає питання – дозволити проектувати початкові школи, вбудовані в житлові будинки. Сьогодні в Україні є велика нестача шкіл та дитсадків, особливо у великих містах, центральних районах та багатьох житлових кварталах. За нормами ДБН на 1000 жителів має бути забезпечено 38 місць у дитсадках і 135 місць у школах. По факту ж цього немає. Більшою мірою через тотальну і неконтрольовану забудову міст, гонитву за більшою кількістю квадратних метрів, а не комфортом жителів. У підсумку діти навчаються у класах по 35-40 учнів, в дві, а то навіть і в три зміни. Тому проектування невеликих початкових шкіл на перших поверхах житлових будинків могло би стати дієвим вирішенням ситуації, що склалася", – сказав він.

Для цього необхідно прописати чіткі вимоги до таких вбудованих початкових шкіл для проектувальників.

"У таких закладах має бути забезпечений відповідний рівень шумової ізоляції, інсоляції, пожежної безпеки, а також рекуперація, необхідна висота стель, наявність спортзалу тощо. Зараз ми ретельно вивчаємо досвід інших країн у цьому питанні", – пояснив Лев Парцхаладзе.

Зі слів заступника Міністра, можливість проектування вбудованих шкіл надасть можливість:

  • забезпечити людей комфортними умовами для навчання дітей молодших класів поруч з домівкою;
  • зняти соціальну напругу з катастрофічною нестачею місць у навчальних закладах;
  • розвантажити дороги від додаткового транспортного навантаження.

"З 1 жовтня в дію вступають оновлені ДБН щодо проектування дошкільних закладів, які вже містять норму щодо можливості проектувати невеликі дитсадки, вбудовані у житлові будинки. Проектування за аналогічним принципом невеликих початкових шкіл – це компроміс, який дійсно може вирішити важливу соціальну проблему, що сьогодні склалася", –підсумував Лев Парцхаладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЖОВТІ ЗАМІСТЬ СІРИХ: КОЛІР СТІН У ШКОЛІ ВПЛИВАЄ НА НАВЧАННЯ

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
16 квітня 2024
12 квітня 2024
10 квітня 2024
30 березня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
25 березня 2024
15:05
24 березня 2024
22 березня 2024