Поділитись:

Ідея для бізнесу в Луцьку: створення асоціації компаній з ІТ-галузі

Субота, 09 квітня 2016, 12:00

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" вже розповідало про три бізнес-ідеї для заробітку в Луцьку, про реалізацію першої ідеї дизайну одягу та другої ідеї – заснування івент-агентства. Сьогодні пропонуємо вашій увазі успішну реалізацію третьої ідеї – створення асоціації компаній з ІТ-галузі.

***

Заробітна плата спеціалістів у сфері інформаційних технологій (ІТ) продовжує залишатися високою, адже здебільшого її виплачують в іноземній валюті. Сайти, які пропонують роботу, рясніють вакансіями для програмістів. Однак ІТ-спеціалісти відгукуються неохоче, чекаючи, допоки роботодавці самі їх знайдуть та запропонують кращі умови, "переманять" до себе.

Для того, щоб стати айтішником, потрібен лише ноутбук і доступ до інтернету. У власну справу слід інвестувати розумові здібності та бажання навчатися.

Про те, як реалізувалася бізнес-ідея створення ІТ-компанії в Луцьку, діловому виданню Волині "Конкурент" розповів директор Асоціації "Луцького ІТ-кластеру", президент групи компаній "Internetdevels", голова громадської організації "Асоціація розвитку інтернет-простору" Віктор Левандовський.

Директор асоціації «Луцького ІТ-кластеру» Віктор Левандовський><span class=Директор асоціації «Луцького ІТ-кластеру» Віктор Левандовський

"Луцький ІТ-кластер" – це об'єднання компаній, організацій, структур та спеціалістів сфери інформаційних технологій у місті Луцьку та Волинській області, які інтеграційно взаємодіють між собою.

Метою асоціації є створення сприятливих умов для розвитку ІТ-бізнесу в області та популяризація ІТ-сфери.

Навчальна зала Навчальна зала "Луцького ІТ-кластеру"

"Ми відкрили в Луцьку другий IT-кластер в Україні з метою популяризації ІТ-професій, залучення молоді. Він з'явився як продовження ідеї, яка вже реалізована у Львові. У мене виникло бажання його організувати. Надалі ІТ-кластери почали з'являтися в інших містах – Одесі, Дніпропетровську", – пригадує директор.

За його словами, ІТ-галузь у Луцьку перебуває на початковій стадії розвитку. Прикладом для наслідування є Львів.

На думку засновника, хоча Луцьк менший за Львів, але у нього є великий потенціал, і тут мають працювати дві-три тисячі ІТ-спеціалістів, а наразі їх є кілька сотень.

Віктор каже, що коли вирішив популяризувати своєю організацію, то зрозумів, що потрібно розпочинати зі школи.

Є ноутбук, є інтернет - пішов на біржу, знайшов замовлення, сидиш і його робиш, заробляєш гроші

"Ми досягнули домовленостей з міською радою і з управлінням освіти. Вони видали наказ у луцькі школи, щоб дозволити нам організувати презентаційні лекції для випускників. Такі читання мали на меті розповісти про те, чим цікава ІТ-галузь. Ефект був несподіваним. На жаль, в суспільстві панує думка, що ІТ – це несерйозно, – з обуренням зауважує Левандовський.

Проблемою також є те, що дуже мало батьків хочуть віддавати своїх чад на освоєння ІТ-спеціальностей в університети. Все ж існує стереотип, що потрібно вчитися на популярних факультетах: юридичному, економічному, фінансовій справі.

На сучасному ринку праці айтішники дуже затребувані, адже саме ця справа забезпечує високі заробітки та перспективу роботи в будь-якій точці світу.

Результати опитування, проведеного сайтом robota.ua «В яких сферах краще всього працювати» ><span class=Результати опитування, проведеного сайтом robota.ua «В яких сферах краще всього працювати»

"Для програміста, який має стаж від одного до двох років (все залежить від його досвіду), вийти за рік-два на рівень заробітної плати від 500 до 1000 доларів не буде важко. І коли батькам розповідаєш, що студент на 5 курсі може отримувати 2-3 тисячі доларів на місць, мало хто в це вірить. Коли починаєш писати адреси сайтів, де опубліковані вакансії, щоб вони зайшли на них і подивилися, тоді вже починає щось змінюватися", – розповідає Віктор.

Оплата праці здійснюється відповідно до світового рівня зарплат, за рівнем світового доходу. Знання визнаються у всіх країнах. Окрім математичних спеціальностей (програміст), є й гуманітарні (контент-райтер), обов'язковою умовою є знання англійської мови.

У сфері ІТ визнається не освіта, а унікальні знання

Хоча заробітні плати високі, на опубліковані вакансії черг немає. Відбувається своєрідне "полювання" на людей, яких можна найняти, адже ІТ-спеціалістів у Луцьку обмаль. В асоціації кажуть, що резюме присилають багато, проте люди, які приходять на співбесіди, не бажають навчатися, а просто працювати, не здобуваючи відповідних навичок, без яких не обійтися в ІТ-галузі.

Тому, за словами Левандовського, в компанії "Internetdevels" працюють студенти, яких "виростили зсередини".

"Ми навчали, вкладали в них свої кошти, від нас вийшло дуже багато людей, які десь досягли якоїсь межі і пішли далі. Це соціальна місія. Середовище, яке ми створили, дало їм поштовх", – стверджує директор.

Асоціація заснувала школу комп'ютерних технологій "OxIT" (oxygen for ІТ – кисень для ІТ). Навчальний зал розташований на території офісу луцького ІТ-кластеру. Тут проходять платні курси з програмування для всіх охочих.

"Раніше курси були безплатні, але тільки для тих людей, яких ми наймали для себе. Вартість невелика, вона окупиться за місяць-два роботи. Людина, закінчивши курси, нам нічим не зобов'язана і може йти працювати в іншу компанію. Найкращим випускникам ми робимо свої пропозиції. Таким чином, намагаємося забезпечити і себе кадрами", – стверджує Віктор.

Випускники школи Випускники школи "OxIT"

Для айтішників відкрита вся планета. В інших професіях це недоступно

Левандовський каже, що станом на сьогодні ІТ-галузь працює над замовленнями з-за кордону, де дуже високі заробітні плати, тому місцевий бізнес не часто може собі дозволити такі послуги. Айтішники не хочуть іти працювати в компанії, які пропонують дві тисячі гривень заробітної плати, а ідуть туди, де платять дві тисячі доларів.

У майбутньому асоціація планує впровадити бізнес-навчання для атошників, яких, на думку організаторів, потрібно забезпечити роботою та надати можливості для заснування власної справи.

"Я бачу одним з рішень залучати їх до ІТ. Є ідея організувати навчання, показати ринки, специфіку та організацію продажів різних технологічних продуктів. Можливо, виокремляться лідери, які зможуть почати роботу над власною справою. І, відповідно, почнуть долучати своїх друзів, колег, з якими служили. Їм потрібно надати можливість для самореалізації. Навчання буде безкоштовним. Цей проект на стадії обговорення", – підсумовує Левандовський.

Надрукувати
мітки:
коментарів