Поділитись:

Лучанам роз'яснили, як надаватимуть субсидії

Вівторок, 25 вересня 2018, 14:33
Лучанам роз'яснили, як надаватимуть субсидії

У Луцькраді пояснили порядок отримання субсидій.

Житлова субсидія не призначається, якщо в особи, яка досягла 18-річного віку, взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення субсидії; або середньомісячний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, та/або не сплачено єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний (819,06 грн), сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, – повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

За наявності вищезазначених умов, житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії. Позитивне рішення комісії може бути прийняте лише у разі, коли такі особи:

  • перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;
  • на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії або сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед місяцем, в якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина.

Не мають права на субсидію громадяни, якщо будь-хто зі складу домогосподарства чи член сім'ї особи зі складу домогосподарства упродовж 12 місяців перед зверненням здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, інші товари або оплатив послуги на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тис. грн.

Також субсидія не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства чи член сім'ї особи зі складу домогосподарства має у володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопедів та транспортних засобів, одержаних чи придбаних через органи соціального захисту).

Домогосподарство також не матиме права на субсидію, якщо є прострочена понад 2 місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, що перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян на день звернення (340 грн) та якщо домогосподарство отримувало субсидію в попередньому сезоні і має наявну прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати обов'язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян на день звернення (340 грн).

Проте субсидія може бути призначена за наявності вищеперелічених умов за рішенням комісії з питань призначення державних соціальних допомог на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов.

Разом з тим субсидія взагалі не може бути призначена, коли площа житлового приміщення перевищує 120 кв.м для квартири і 200 кв.м – для індивідуального житлового будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей).

Для розрахунку субсидії середньомісячний дохід осіб враховується за III-IV квартали попереднього календарного року – у разі, коли субсидія призначається з початку неопалювального сезону; та за I-II квартали поточного року – у разі, коли субсидія призначається з початку опалювального сезону.

З 1 травня 2018 року призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання нових заяви та декларації, якщо у складі домогосподарства є:

  • внутрішньо переміщені особи;
  • особи, члени сімей яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;
  • особи, які є орендарями житлового приміщення;
  • особи, які зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично в ньому не проживають.

Інформація щодо категорій сімей, яким необхідно подати нову заяву та декларацію для призначення субсидії розміщена в квитанції з оплати за житлово-комунальні послуги.

Відповідно до нових правил, департаментом соціальної політики було проведено автоматичне перепризначення (без звернення громадян) субсидій на неопалювальний сезон домогосподарствам, які мають на це право. Також постійно проводиться призначення субсидії згідно з поданими заявами громадян.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про спрощення порядку надання населенню субсидій" у разі призначення житлової субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг, не нараховуються протягом періоду отримання житлової субсидії.

У разі непризначення субсидії пільговик має право на автоматичне продовження пільг на житлово-комунальні послуги.

Однак, якщо пільговик на обліку в ЄДАРП не перебуває – йому необхідно звернутись до департаменту соціальної політики для реєстрації в ЄДАРП відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003р. № 117 "Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги".

Разом з тим, порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї, а саме: учасникам війни, дітям війни, жертвам нацистських переслідувань, багатодітним сім'ям, сім'ям, які мають дитину-інваліда, інвалідність, якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою, дружина (чоловік) померлого громадянина, категорії 3, передбачено, що пільговики, до складу сім'ї яких входять працездатні особи, подають до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення декларацію про доходи сім'ї пільговика за визначеною формою, а також довідки про доходи свої та членів сім'ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період.

Сім'ям, у складі яких є лише непрацездатні пільговики, при цьому їхня пільгова категорія входить до переліку, що залежить від середньомісячного доходу, в разі встановленого розміру субсидії 0,00 грн, або ж у разі подання заяви про відмову від субсидії – до департаменту звертатись немає потреби. Нарахування пільги відбудеться автоматично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:14
20 квітня 2024