Поділитись:

Ожиріння, карієс, рак: Супрун розповіла про шкоду від солодощів

Вівторок, 02 жовтня 2018, 08:44

В.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун спростувала інформацію про безпеку цукрозамінників.

Про це вона написала на своїй сторінці у мережі Facebook.

Багато людей, які стежать за раціоном та споживанням цукру, замінюють його на солодкі альтернативні варіанти – підсолоджувачі. Як приклад, це – сахарин, сукралоза, ацесульфам і аспартам, що мають інтенсивний солодкий смак навіть у невеликих дозах, або ж багатьом відома рослина стевія.

Більшість авторитетних організацій запевняють, що підсолоджувачі цілком безпечні для здоров'я, адже, перш за все, допомагають знизити рівень споживання калорій, контролювати рівень цукру, зберегти здорові зуби та зменшити ризики появи діабету, серцево-судинних хвороб та ожиріння. Втім, зазначає Уляна Супрун, не всі обіцяють стовідсоткову гарантію користі.

Асоціація серця та Асоціація діабету (США) вказують, що підсолоджувачі можуть бути ефективними для контролю ваги, а також як альтернатива цукру для людей, що мають діабет. Адже за правильного споживання підсолоджувачі допомагають контролювати рівень глюкози в крові.

Існують й дослідження, що вказують, що наслідки вживання замінників цукру можуть бути не такі вже й безпечні. Навіть безкалорійні підсолоджувачі можуть провокувати "перепади" рівня інсуліну в крові та сприяти порушенню обміну речовин. Крім того, вживання підсолоджувачів може мати й протилежний ефект до зменшення кількості спожитих калорій – стимулювання апетиту, що може впливати на збільшення ваги.

Водночас наукові докази є досить обмеженими стосовно ефективності споживання замінників в довгостроковій перспективі.

За вживанням цукру варто стежити дуже уважно. Адже дослідження пов'язують його з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10 % від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

Щодо кількості замінників цукру, то все залежить власне від замінника та продуктів, в яких вони містяться. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США) склали таблицю з денною нормою вживання підсолоджувачів. Наприклад, рекомендована кількість замінника аспартама на день – 50 мг на кілограм маси тіла, сахарину – 15.

"Повністю відмовитись від солодкого та цукру важко, проте реально. Адже існує безліч більш корисних та менш шкідливих альтернатив. Головне, розумно вживати солодке, адже найчастіше солодощі – це пусті калорії, які не мають поживної користі, хоч і приносять нам задоволення", – резюмувала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН ЗАКЛИКАЛА УКРАЇНЦІВ ЗАЙМАТИСЯ ТАНЦЯМИ

Надрукувати
мітки:
коментарів