Поділитись:

Гнідавський цукровий завод – "тато" жовтого цукру в Україні

Середа, 03 жовтня 2018, 12:51
Гнідавський цукровий завод – «тато» жовтого цукру в Україні

Коричневий тростинний цукор виробляють переважно цукрові заводи США та Європи. В Україні, де споконвіку традиційною виробничою культурою є цукровий буряк, інтерес до цього продукту з'явився зовсім недавно. Українським "татом" жовтого цукру на сьогодні залишається Гнідавський цукровий завод (ТМ "Солодко").

Хоча багато спеціалістів і стверджують, що справді корисним є винятково тростинне "коричневе золото", проте доведено, що виготовлений із буряку цукор містить не менше корисних речовин, - йдеться на офіційному сайті заводу.

Процес виробництва білого та коричневого цукру, чи то тростинного, чи бурякового походження, практично однаковий, розповіли в Інституті цукру. За винятком того, що для очищення жовтого цукру використовують значно меншу кількість вапна (а деякі світові цукрові заводи взагалі намагаються обходитись без нього).

"Український" асортимент

В Україні коричневий цукор доступний кожному — тобто придбати його досить просто, але недешево. Хоча дехто й досі продовжує думати, що цей продукт наявний лише у дорогих кафе та ресторанах, його можна знайти на поличках великих супермаркетів країни. Щоправда, коштує він задорого, адже переважно імпортується з-за кордону. Поруч із тростинним коричневим імпортним цукром, наприклад ТМ Milford, Sudzucker (що найчастіше зустрічаються в "українському" асортименті), український "негр" "Солодко" коштує вдвоє дешевше.

В асортименті, що пропонують супермаркети своїм споживачам, є і коричневий дрібний цукор, і коричневий кристалізований, коричневий карамельний та навіть коричневий рафінований цукор. Коли і з чим його вживати Деякі фахівці вважають, що, на відміну від білого цукру, коричневий не "знищує" справжній смак напоїв — чаю та кави. Можливо, саме тому в усіх вишуканих ресторанах до цих напоїв вам обов'язково подадуть кілька шматочків коричневого цукру. Залежно від насиченості забарвлення коричневий цукор на світовому ринку отримав різні "кольорові" назви — "демерара", "мусковадо" та "турбінадо".

Демерара (demerara sugar) — це тростинний цукор, що має відносно тверді золотаво–бурі кристалики. Цукор мусковадо (Muskovado sugar) має темно–бурий колір і сильний запах меляси. За розмірами кристалики цього цукру дещо менші від попереднього. А от турбінадо (turbinado sugar) — це світло-золотавий або бурий, частково очищений від меляси завдяки обробці парою, цукор. Кожен із цих видів коричневого цукру використовують як у напоях, так і в різноманітних соусах, приправах, фруктових салатах, кашах, навіть для приготування глінтвейну. Декілька порад від фахівців: — Коричневий цукор набагато чутливіший до вологи, ніж білий. Тому, якщо ви вже відкрили упаковку, краще пересипати цукор у герметичний посуд, аби він "не набрався" зайвої вологи та не став твердим, як камінь. — Упаковку з коричневим цукром можна зберігати у сухому прохолодному місці до року. — Якщо цукор став вологим, спеціалісти рекомендують покласти 100 грамів цукру-піску у чашку, поставити у мікрохвильову піч на 20-30 секунд, а потім перемішати. Цукор має стати сухим та сипучим.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ГНІДАВСЬКИЙ ЦУКРОВИЙ ЗАВОД ПЛАНУЄ ЗАКРИТИ ФІЛЬТРАЦІЙНІ ПОЛЯ

Надрукувати
мітки:
коментарів