Поділитись:

Денис П'ятигорець: "Став заступником, бо губернатор взяв мене "на слабо"

Четвер, 04 жовтня 2018, 20:00

З Денисом П'ятигорцем я познайомився у лютому цього року. На той час його знали як популярного блогера та помічника народного депутата України Степана Івахіва. Коли у березні Олександр Савченко став головою Волинської ОДА, П'ятигорця почали називати одним із кандидатів на посаду заступника губернатора.

Місце, яке йому пророчили упродовж 6 місяців, він зайняв 27 вересня. У понеділок, 1 жовтня, Денис вперше вийшов на роботу в новому статусі. А вже через 3 дні, близько 9-ї ранку, я завітав до його кабінету, щоб записати наше 2-ге інтерв'ю.

На жаль, через збіг дивних обставин зі мною не було фотоапарата. У відділі інформаційної політики ОДА на допомогу мені теж ніхто не прийшов, оскільки їхня техніка була зайнята іншими нагальними справами. Проте ми чудово справилися і без об'єктивів.

Півгодини Денис П'ятигорець розповідав про нові підходи до роботи в адміністрації, команду Олександра Савченка, долю нових і "старих" заступників, співпрацю з Волиньрадою та шок, якого він досі не пережив. З цього ми і розпочнемо...

– Офіційно вас призначили кілька діб тому, але в команді Олександра Савченка ви, де-факто, працюєте вже півроку. Пригадайте, що найбільше шокувало вас в перші дні робити в адміністрації?

– А якщо нічого? Що відповісти, якщо нічого мене не шокувало?

– Так і відповісти.

– (задумується) Ну, я не розумію, чому люди входять з бокового, а не з центрального входу адміністрації. Здивувала відсутність енергозберігаючих ламп в приміщенні (піднімає голову, розглядає стелю та рахує). Ось погляньте, лише в моєму кабінеті 16 70-ватних ламп! І так по всій будівлі.

Можливо, якби мені сказали, якою буде моя заробітна плата, коли я тільки прийшов на громадських засадах, то це б мене шокувало (посміхається). А загалом, то поки що нічого.

– Що змінила команда Олександра Савченка в роботі адміністрації? Чим відрізняються ваші підходи до управління областю порівняно з попередніми керівниками?

– Важко сказати наскільки вони відрізняються, оскільки я не працював під керівництвом Володимира Петровича (Володимир Гунчик, – "К."). Якщо говорити, що нового принесла команда Савченка, то, напевно, можна сказати про негласне правило, згідно з яким чиновник працює заради роботи.

Ні. Савченка не цікавить, яким чином ти виконуєш завдання. Йому потрібен результат. І жодних сентиментів він слухати не буде. Скільки б сил я не витратив на роботу – без результату немає жодної цінності. Взагалі.

– Це те ж саме, що програти в фіналі НБА.

– (посміхається) Напевно, що так.

– Після Гунчика в апараті ОДА залишилися двоє його заступників: Світлана Мишковець та Сергій Кошарук. Для чого вони потрібні новій команді?

– (обурюється) Як це для чого? Вони професіонали, які реально виконують свою роботу. Не знаю, наскільки складно їм було звикати до моделі управління, яку застосовує Олександр Ілліч, але і Світлана Євтихіївна, і Сергій Дмитрович гармонійно влилися у колектив.

– Вони і надалі залишатимуться в команді? Звісно, якщо самі не захочуть її покинути?

– Якщо справлятимуться із завданнями, які ставить Олександр Ілліч, то, звісно, залишаться на своїх посадах. І це стосується кожного, не тільки Кошарука та Мишковець. В тому числі і мене. ОДА – це не благодійна організація, яка дає роботу ледацюгам. Ні. Тут необхідно працювати!

– Півроку тому, окрім вас, потенційними заступниками губернатора називали Валентина Цьося та Олександра Киричука. Чи відомо вам щось про їхнє ймовірне призначення?

– Напевно, якби Цьось користувався "Фейсбуком", то він би також поділився, що його призначили в той самий день, що і мене. Своєю чергою Олександр Киричук розглядається на посаду першого заступника голови, а там, процедура, напевно, дещо складніша та більш тривала за часом.

– У губернатора може бути 5 заступників?

– Може бути стільки, скільки йому визначить Кабінет Міністрів України. Це робиться в межах існуючого фонду заробітної плати та відповідно до населення області. Для Волині передбачено 5 заступників.

– За які напрями роботи відповідатимете ви особисто як заступник голови ОДА?

– IT-технології, освоєння Космосу та боротьба з голодом.

– А якщо серйозно?

– Ви не повірите, але мені так і сказали (сміється). Насправді я відповідатиму за гуманітарний напрям: освіта, культура, інформаційна та внутрішня політики.

– За освіту та культуру відповідала Мишковець…

– Так, частина її повноважень перейде до мене.

– Ви пожартували про свою заробітну плату, яка, певно, не така хороша, як в комерційних структурах. Якщо не секрет, то скільки ви отримуватиме за свою роботу на посаді заступника губернатора?

– Це не секрет, оскільки я сам не знаю. Мені відомо, що вона не буде великою, оскільки в мене немає досвіду, рангу і всього того, за що дають надбавки. Та мені і не цікаво, якою буде заробітна плата, оскільки моїх статків достатньо, щоб певний час тут попрацювати.

– То розкажіть про вашу мотивацію.

– Я вже говорив про це під час ток-шоу "Протилежний погляд", коли давав інтерв'ю Тарасу Шкітеру… Реально, губернатор просто взяв мене "на слабо". Він сказав, що писати про різні перетворення, що відбуваються в Україні, – це одна тема. А стати частиною процесу і самому щось робити, аби ці зміни відбувалися, – "слабо"? Яке слабо! Я ж Бетмен! Ви ще наздоганяти будете! Хоча насправді поки що всі ми намагаємося його наздогнати (посміхається).

Якщо серйозно, то я чітко розумію, що досвід роботи в ОДА збільшить мою капіталізацію як фахівця. Я свідомо працюю за значно менші гроші, бо розумію, що інвестую в себе… Я ж не такий і старий, мені всього 39 років виповниться, багато чого попереду.

Для всього потрібен досвід. А це така річ, яку за гроші ніяк не купиш. Чудово, що я отримав можливість повчитися в такого величного управлінця, як Олександр Савченко. Він, як комп'ютер, прораховує кілька кроків наперед та "нарізає" завдання так, щоб все працювало, як один та великий алгоритм, який, врешті-решт, приводить до результату.

– Якщо говорити про верхівку адміністрації, до якої належите і ви, то, на мою думку, одним з ваших головних партнерів у роботі є Волинська обласна рада. Проте завжди велося багато розмов, велося і ведеться й надалі, про протистояння між цими двома органами влади. Яка ситуація зараз? Ви партнери з Волиньрадою?

– Розберімося з термінологією. Облрада, так би мовити, встановлює правила гри, а ОДА, відповідно до цих правил, все виконує. Адміністрація є розпорядником коштів по всіх бюджетних призначеннях. Обласна рада не може напряму нічого фінансувати. Отже, ми не можемо існувати один без одного.

– Власне деякі депутати-старожили неодноразово говорили, що Волиньрада завжди була придатком ОДА. Але чинний депутатський корпус сильний і це вже не так.

– Я не розумію, в чому полягає сила. Якщо підійти до цього питання математично, то бюджет області прораховується як 1 до 7. ОДА адмініструє в 7 разів більше грошей, які приходять на територію Волині у вигляді субвенцій, ніж дохідна частина бюджету Волинської області. На мій погляд, казати про те, що є боротьба за якісь ресурси, – неправильно. А загалом війна між обласною радою та адміністрацією не приведе ні до чого. Тому сьогодні у нас абсолютна нормальна співпраця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів