Поділитись:

Сексуальна просвіта і невідкладна меддопомога: яких предметів бракує школярам (інфографіка)

Четвер, 04 жовтня 2018, 17:41

Підлітки потребують правдивої інформації, яка дозволить оцінити реальні наслідки ризикованої поведінки – алкоголю, тютюну, незахищених статевих стосунків, наркотичних препаратів.

Про це в мережі Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Десятиріччями держава "по-совєцьки" робила вигляд, що підлітки наче живуть в паралельній реальності, де їх усе це не стосується. Але ми живемо в сучасному суспільстві й замість того, щоб закривати очі на реальність, маємо надати правдиву інформацію, яка дозволить підліткам зробити усвідомлений вибір.

"Зараз майже немає навчальних програм, які могли б передати такі знання підліткам. Проте є великий запит від них. Про це свідчать результати опитування молоді, яке ми запустили спільно з проектом U-Report Ukraine: підлітки вважають, що в школі має бути більше уроків, присвячених здоров'ю – надання першої домедичної допомоги (підтримали 43,7 % опитаних) та сексуальна просвіта (42,2 %)", – розповіла Уляна Супрун.

Нещодавно Кабмін ухвалив Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань. Уряд вперше системно впроваджуватиме заходи з профілактики хвороб, що викликані не інфекціями, а способом життя та умовами навколишнього середовища. Велику частину плану складає комунікація здорового способу життя з населенням.

Ще кілька цікавих цифр, які дало опитування:

  • 26,6 % підлітків хотіли б отримувати консультації сімейного лікаря також і через соціальні мережі та месенджери, а 24,3 % — телефоном.
  • 80,8 % підлітків не хочуть, щоб їхні дані передавалися батькам без їхньої згоди.

Ці результати мають бути використані у побудові пацієнтоорієнтованої медицини. Часто медичні працівники навіть раніше за батьків можуть першими дізнатися про проблеми підлітка. Тож потрібно, щоби вони також вміли ефективно з ними працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РАДА ПІДТРИМАЛА ЗАКОН ПРО ШТРАФИ ЗА ЦЬКУВАННЯ В ШКОЛІ

Надрукувати
мітки:
коментарів