Поділитись:

Нітрати, неякісна вода, мало калорій: чим "грішать" у шкільних їдальнях

Понеділок, 08 жовтня 2018, 16:36

Держпродспоживслужба на Волині має план державного контролю і моніторингу, у який враховані зокрема садочки, і школи.

Минулого року в області промоніторили 15 % від загальної кількості шкіл та садочків, цього року заплановано ще 25 %. Про це розповів в інтерв′ю виданню ВолиньPost начальник Держпродспоживслужби на Волині Богдан Лозинський.

"Якщо говорити про харчі, то із квітня діє закон про контроль, який зняв мораторій на перевірки. Цей закон каже, що здійснення державного контролю і нагляду має відбуватися на основі ризикорієнтованого контролю. Тобто якщо підприємство працює чітко, дотримується норм законодавства, його перевірятимуть рідше. Якщо ж не зовсім дотримується санітарного законодавства, то і перевірки тут будуть частіше", – розповів він.

Із його слів, у школах та садочках служба працює за двома напрямками: контроль харчування та контроль умов навчання. Тому одночасно до закладу приїжджають фахівці управління безпечності харчових продуктів і управління контролю за дотриманням санітарного законодавства. На місці відбирають проби їжі та води та відправляють у лабораторію. Оскільки це відбувається у межах моніторингу, у разі виявлення порушень готують рекомендації та надають керівнику закладу. Водночас інформацію направляють у районне управління та адміністрації.

"Грубих порушень фактично не було. Порушення переважно стосуються калорійності: дітям не додають калорій. Часто-густо в буряку, моркві та цибулі фіксуємо перевищення норми нітратів. Як правило, ми зобов'язуємо керівників закладів та їхнє районне начальство перед укладенням договорів на постачання перевіряти продукти на вміст нітратів. Іноді не зовсім якісною виявляється вода, є порушення щодо санітарного стану об'єктів – не всюди так чисто, як би мало бути", – розповів Богдан Лозинський.

Якщо питання не вирішують, їх розглядають на обласній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де головує очільник ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ЗАТВЕРДИЛИ ВАРТІСТЬ МЕНЮ ДЛЯ ЧАСТИНИ ШКОЛЯРІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів