Поділитись:

Волинські громади запустили флешмоб: хочуть виборів

Середа, 10 жовтня 2018, 17:17
Волинські громади запустили флешмоб: хочуть виборів

Новостворені об'єднані територіальні громади в Україні, зокрема і волинські, оголосили своєрідний флешмоб для того, щоб Центральна виборча комісія призначила перші вибори в ОТГ.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Так, представники місцевого самоврядування новостворених об'єднаних територіальних громад вимагають негайного розгляду питання призначення перших місцевих виборів голів, депутатів місцевих рад об'єднаних територіальних громад та визначення дати таких виборів не пізніше грудня 2018 року. Тому громади будуть у межах флешмобу надсилати свої звернення на ЦВК для того, щоб звернення таки були призначені.

"Наше звернення продиктоване ситуацією, яка вже кілька місяців залишається без належної уваги з боку Центральної виборчої комісії. Вибори до новостворених об'єднаних громад могли бути призначені ще на жовтень місяць. Однак цього не сталося. Ми вбачаємо в цьому бажання зупинити реформу місцевого самоврядування в країні та не дати можливості громадам розвивати свої території", – йдеться у зверненні.

"Шлях до об'єднання в потужну спроможну громаду – дуже довгий і тернистий. В умовах, коли суспільство давно втратило довіру до влади, донести до людей, що реформа місцевого самоврядування покликана змінити саме їхнє життя на краще, дуже складно. Не просто долати стереотипи та різні негативні міфи, які поширюються противниками реформи. Однак нам вдалося здолати всі перепони, провести сотні громадських обговорень, гарячих дискусій і дійти спільної згоди у побудові успішного майбутнього наших громад. Люди повірили у здатність самостійно змінювати своє життя на краще і впливати на рішення. Адже залишати все як є сьогодні – це шлях в нікуди, шлях до ще більшого занепаду і зубожіння територій", – пишуть у повідомленні.

"Держава, розпочавши процес децентралізації та реформування місцевого самоврядування, створила нам, громадам, умови, за яких ми зможемо буденну сірість громад змінити на яскраві відтінки: відновлювати соціальну інфраструктуру, налагоджувати сферу надання публічних послуг, створювати робочі місця, розвивати культуру, спорт, змінювати навколишнє середовище. Тим самим ми зможемо повернути додому тисячі наших односельців, громадян України, які зараз вимушено працюють за кордоном. Тим самим ми зміцнюємо українську державність і збудуємо нову країну, в якій хочеться жити. Ніхто не вправі ставати на заваді нашого майбутнього, відповідальність за яке ми беремо на себе", – підкреслюють новостворені об'єднані територіальні громади.

В ОТГ сподіваються, що звернення не залишиться поза увагою Центральної виборчої комісії і вже найближчим часом рішення про призначення перших місцевих виборів в новостворених об'єднаних громадах буде прийнято.

Новостворені волинські ОТГ теж долучилися до флешмобу, йдеться про Цегівську та Бранівську сільські ради, які увійшли до Мар'янівської ОТГ, що у Горохівському районі.

На Волині чекають виборів у 10 ОТГ та низці населених пунктів, які прагнуть доєднатися до вже сучасних територіальних громад.

Нагадаємо: за даними Мінрегіону, станом на 5 жовтня, до перших виборів місцевих голів та депутатів готові 133 об'єднані територіальні громади. До складу цих ОТГ увійшли 569 громад – сільських, селищних, міських рад. На вибори чекають також 60 громад, що приєдналися до 41 вже створеної ОТГ. У цих громадах мешкає загалом 1 млн 519 тисяч людей.

Відповідно до закону, вибори мають бути оголошені за 70 діб до дня голосування. Відтак для того, аби вибори відбулися у передостанню неділю року, 23 грудня, їх треба оголосити максимум цієї п'ятниці, 12 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "БІЛІ ПЛЯМИ" НА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЙНІЙ КАРТІ ВОЛИНІ ПОМАЛУ ЗНИКАЮТЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів