Поділитись:

Який грип загрожує волинянам і чим проти нього вакцинуватися

Четвер, 11 жовтня 2018, 10:55
Який грип загрожує волинянам і чим проти нього вакцинуватися

У жовтні розпочався епідемічний сезон із захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

За оперативними даними лікувально-профілактичних закладів, на Волині захворюваність грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення. Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

За підсумками моніторингу на сьогодні показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 52 %. Перевищення епідемічного порогу не зафіксовано в жодному з районів та міст області.

Впродовж 40 тижня 2018 року гострими респіраторними вірусними інфекціями в області захворіло понад 3 тис. осіб, із них понад 2,2 тис. – це діти до 17 років (70 %).Кількість госпіталізованих з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій становить 2 % від захворілих, із них 77 % діти. Показник захворюваності перебуває на рівні аналогічного періоду минулого року.

За даними вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру віруси грипу з початку епідемічного сезону від хворих не виділялися.

Згідно з опублікованим прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров'я, вірусами, котрі, ймовірно, циркулюватимуть в Україні у новому епідсезоні будуть:

  • вірус, подібний A/Michigan/ (H1N1);
  • вірус, подібний A/Singapore/ (H3N2);
  • вірус, подібний B/Colorado/.

Найефективнішим заходом профілактики грипу є вакцинація, в першу чергу груп епідемічного ризику, як медичного так і професійного. До сезону епідемії 2018-2019 року в Україні очікується наявність двох вакцин від грипу (Ваксигрип, Франція та Джісі флю, Корея), котрі будуть доступні в аптеках до кінця місяця.

Відповідно до законодавства, щеплення проти грипу не входять до Національного календаря щеплень, а відтак вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету. Її можна придбати в аптеці за власний кошт або за кошти підприємств, місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику (медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТРЕБА РЕСПІРАТОР: СУПРУН РОЗВІЯЛА МІФ ПРО МАСКИ ВІД ГРИПУ

Надрукувати
мітки:
коментарів