Поділитись:

Британська п'єса у луцькому "Промені"*

Понеділок, 15 жовтня 2018, 21:05

Одна з особливостей Multiplex, що у Розважальному центрі "Промінь" – показ британського театру у кінотеатрі.

Щосереди тут о 19:30 новий спектакль мовою оригіналу із субтитрами. Цього тижня відбудеться показ "Джулі". Постановка Королівського Національного театру.

Стріндбергівська "Фрекен Юлія" – одна з тих п'єс, що ніколи не зійдуть зі світових підмостків. У цьому камерному шедеврі безжального скандинавського натуралізму зійшлися всі сильні сторони сучасного театру. Час та місце п'єси і дійові особи – гранично компактні: все трапляється протягом однієї літньої ночі на кухні дворянського маєтку з трьома персонажами – панської донькою, камердинером та куховаркою. Психологічна достовірність центрального жіночого образу вражає і сьогодні – це класика модерністської драматургії "нової жінки" і одна з найбільш ласих ролей для будь-якої драматичної актриси.

Нарешті в заплутаному клубку відносин фрекен Юлії (вона ж – міс Жюлі або, як в цьому спектаклі, – просто Джулі) і слуги Яна є все: секс, двозначні ігри у владу, подолання комплексів та реалізація підліткових мрій, екзистенційна драма порожнечі буття, інтрига сходження соціальними сходами. Відповідно, клубок цей може бути розплутано з будь-якого кінця: соціально-економічного, психоаналітичного, умовно театрального.

Вундеркінд сучасної британської драми Поллі Стенем та молода (але вже досить знаменита) Керрі Крекнелл вибрали перший шлях та перенесли дію п'єси у сучасний Лондон. Стріндбергівська героїня в їх версії стає розбещеною панянкою з вищого суспільства, камердинер Ян – шофером-мігрантом, а кухарка Крістіна – служницею-бразилійкою.
Квитки можна придбати на сайті: https://multiplex.ua/ua/movie/351641#17102018

Надрукувати
мітки:
коментарів