Поділитись:

Камінь-Каширська ОТГ: люди хочуть, влада – ні

Четвер, 18 жовтня 2018, 12:00

У Камінь-Каширському районі децетралізаційна реформа просувається зі скрипом і дуже повільно.

Наразі в районі лише цьогоріч, хоч децентралізація в Україні стартувала ще 2014-го, створили одну-єдину Гуто-Боровенську ОТГ, яка нині чекає на перші вибори голови і депутатів, які мають відбутися 23 грудня. Про це повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

На жаль, ніяк не зрушиться з мертвої очки процес створення Камінь-Каширської міської ОТГ, яка могла б дати поштовх до кращого життя сільрадам, які мали б увійти до її складу відповідно до Перспективного плану формування територій громад Волинської області. Серед сільрад, які мають стати частиною Камінь-Каширської ОТГ – Ворокомлівська та Видертська, де нещодавно з виїзними консультаціями, побували консультанти Офісу реформ, який діє при Волинському РВ Асоціації міст України в межах проекту "ПУЛЬС", який АМУ втілює за підтримки USAID.

Як зауважив Валентин Малиновський, консультант з правових питань проекту "ПУЛЬС", зустрічі з мешканцями сіл Ворокомле і Видерта підтвердили, що більшість із них за входження їхніх громад до Камінь-Каширськлої міської ОТГ. Саме такий формат передбачає Перспективний план формування громад Волинської області. Однак реалізувати цей задум непросто, адже міська рада наразі не хоче об'єднуватися із суміжними сільськими громадами.

Зважаючи на це, пан Валентин Малиновський запропонував на сесіях сільських рад прийняти відповідні звернення до Камінь-Каширської міської ради про об'єднання в одну ОТГ. Після отримання від міської ради відповідей, можна буде відповідно діяти. Консультанти-"ПУЛЬСовики" готові надавати відповідні поради щодо подальших дій, зважаючи на ситуацію.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань проекту "ПУЛЬС", під час зустрічі зауважив, що бажання утворити на цьому кутку Камінь-Каширського району самостійну ОТГ у складі Ворокомлівської та Видертівської сільрад – цілком логічне. Тут живе понад 4 тисячі людей, є дві великі загальноосвітні школи, де навчаються 260 і 330 учнів відповідно, заповнені дітьми два дошкільні заклади, функціонують інші заклади соціальної сфери. Разом із тим на утримання цих установ на все про все лише 700 тисяч гривень спільного річного бюджету, з урахуванням 60 % податку з доходів фізичних осіб.

Не підкріплюються бюджетно-фінансовим ресурсом і пропозиції сусідніх сільрад Любешівського району (Великоглушанська, Малоглушанська і Щетинська сільради) щодо створення ОТГ. У такому форматі об'єднана громада матиме не набагато більшим спільний бюджет за власними доходами – в межах 2 мільйонів 800 тисяч чи 3 мільйонів гривень. Із таким грошима ОТГ також не забезпечить фінансування витрат віднесених, згідно із законом, до фінансових зобов'язань об'єднаної місцевої ради.

Вислухавши озвучені фінансові аргументи присутні на зустрічах з консультантами проекту "ПУЛЬС" ворокомлівці та видертці з розумінням поставилися щодо запропонованого Василем Громом варіанту об'єднання у Камінь-Каширську міську ОТГ, як це передбачає Перспективний план, адже після об'єднання прогнозований бюджет Камінь-Каширської міської ради може складати за власними доходами понад 50 мільйонів гривень на рік.

Тож тепер слово за Камінь-Каширським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК: НА ВОЛИНЬ У ГРУДНІ ЧЕКАЮТЬ ВИБОРИ

Надрукувати
мітки:
коментарів