Поділитись:

У Києві покажуть всесвітньо відому виставу про Олега Сенцова

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 00:36
У Києві покажуть всесвітньо відому виставу про Олега Сенцова

"Палаючі двері" у Києві – всесвітньо відому виставу про митців, ув'язнених у Росії, покажуть у столичному театрі Франка. Один із ключових героїв постановки – незаконно ув'язнений кінорежисер Олег Сенцов.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту "Перші про головне" на телеканалі ZIK.

"Розпечена театральна робота: безкомпромісна, актуальна та зла" (Financial Times); "Демонструє життєвий контекст глибокої мужності і віри в свободу художників" (The Guardian); "Сміливий театр, що б'є та обпалює. Ніколи раніше ви не відчували своєї свободи такою ціною" (The Review Hub) – так про виставу "Палаючі двері" відгукувалися найвідоміші світові ЗМІ.

Це історія трьох митців, які стали політв'язнями Росії – українського режисера Олега Сенцова та двох росіян: художника Петра Павленського та активістки Марії Альохіної. Останні вже не за ґратами, утім свого часу відчули на собі увесь гніт кремлівських репресій.

Учасниця Pussy Riot Марія Альохіна взяла участь у постановці і зіграла саму себе. Білоруський вільний театр почав світові гастролі цієї вистави два роки тому, а тепер покаже її і в Києві.

На сцені акторів б'ють, топлять, підвішують униз головою – усе максимально відверто, без права схибити. Так показують глядачеві життя тих, хто опинивсь у катівнях російських буцегарень.

Одним із авторів музики до "Палаючих дверей" став музикант Андрій Хливнюк. Він же ініціював показ в Україні. Каже: це саме той випадок, коли мистецтво стає одним із інструментів боротьби.

"Це мистецька акція. Крім художньої складової цієї вистави, беззаперечної, вона носить ще і соціальний характер. А це ненасильницька акція протесту, і це вимога всіх людей у всіх країнах, де проходить ця вистава, звільнити українських політичних заручників", – каже музикант.

Напередодні прем'єри у Києві стартує також і благодійна акція "Підвісь квиток". Таким чином можна оплатити запрошення для інших людей.

"Купуючи саме цю категорію "підвішених" квитків, ви даєте можливість відвідати виставу рідним політичних в'язнів, волонтерам, які допомагають армії, вимушеним переселенцям, які допомагають пораненим, людям, які в силу причин не можуть собі дозволити, але заслуговують прийти на цю виставу", – пояснила голова правління ГО Центр громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Одночасно з гастролями Білоруського театру по всьому світу розгорнули кампанію за звільнення політв'язнів та зокрема незаконно засудженого в Росії Олега Сенцова. У Києві виставу покажуть 6-го та 7-го листопада. А кошти від продажу квитків передадуть родинам ув'язнених.

Нагадаємо, незаконно засуджений українець Олександр Кольченко написав листа Сенцову, запевнивши того, що "імперії не вічні, а тирана скинуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СЕНЦОВ У ЧИСЛІ ФІНАЛІСТІВ ПРЕМІЇ САХАРОВА

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
19 січня 2024
04 січня 2024
23 жовтня 2023
14 жовтня 2023
07 вересня 2023
28 квітня 2023
10 березня 2023
09 грудня 2021
02 грудня 2021