Поділитись:

В Нідерландах вперше видали паспорт з "нейтральною" статтю

Субота, 20 жовтня 2018, 06:30
В Нідерландах вперше видали паспорт з «нейтральною» статтю

В Нідерландах вперше в історії видали гендерно-нейтральний паспорт.

57-річна Леон Зеєгерс народилася біологічним чоловіком, який у 2001 році пройшов операції зі зміни статі. Наразі Зеєгерс вважає себе інтерсексуалом.

Через суд їй вдалося домогтися, аби їй видали новий паспорт з гендерною позначкою "Х" замість чоловічої "М" або жіночої "V", – інформує ВВС Україна.

В рішенні суду сказано, що відмова реєструвати людину як гендерно-нейтральну порушує "право на приватне життя, самоідентифікацію і автономію особистості".

Щоправда, попри рішення суду, законодавство Нідерландів не змінилося і отримати такий паспорт, як у Зеєгерс, можна буде лише через суд.

За словами кореспондента BBC Анни Холліган, близько 4% громадян Нідерландів не відносять себе ні до жіночої, ні до чоловічої статі.

Нідерланди – не перша країна, яка видала гендерно-нейтральний паспорт. Такі документи вже можна отримувати в Аргентині, Австралії, Канаді, Данії, Німеччині, Індії, Мальті, Непалі, Новій Зеландії і Пакистані.

Очікується, що рішення суду Нідерландів пожвавить боротьбу ЛГБТ-активістів за внесення змін до законодавства, які дозволять будь-кому ідентифікувати себе як людину третьої статі.

У Британії усі власники паспортів зобов'язані вибрати чоловічу або жіночу стать.

У червні цього року Високий суд Лондона відхилив позов про те, аби додати ще один варіант для вибору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЧАН ПОПЕРЕДЖАЮТЬ ПРО ЗМІНИ: НЕ ВСТИГ ЗМІНИТИ ФОТО – РОБИ ІD

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
25 березня 2024
07 березня 2024
29 січня 2024
22 грудня 2023
21 грудня 2023
29 листопада 2023
22 листопада 2023
03 жовтня 2023