Поділитись:

У луцькому "політесі" відкрили нову спеціальність

Середа, 24 жовтня 2018, 09:56
У луцькому

У Луцькому національному технічному університеті з′явилася нова спеціальність – "Мехатроніка".

Ця назва отримана з комбінації слів "Механіка" та "Електроніка". Об'єднання цих понять в єдиному словосполученні означає інтеграцію знань у відповідних галузях науки і техніки, – повідомляють у виші.

Механотроніка – нова область науки і техніки, присвячена створенню і експлуатації машин і систем з комп'ютерним керуванням руху, яка базується на знаннях в області механіки, електроніки і мікропроцесорної техніки, інформатики та комп'ютерного керування рухом машин і агрегатів.

Механотроніка – розробка автоматизованих електромеханічних систем. У деякій мірі це можна розглядати як "сучасний дизайн машинобудування" в тому сенсі, що конструкція механічної системи повинна складатися з елементів електричного / електронного та комп'ютерного керування, що входить в повну технічну систему – машинобудування. Простіше кажучи, механотроніка – гібрид механічної, електричної та комп'ютерної техніки.

Інженери "Механотроніки" – спеціалісти, фахівці нових технологій в галузі обчислювальної техніки, електроніки та машинобудування, які застосовують свої знання для проектування та обслуговування машин з електронними та комп'ютерними системами керування, такими як літаки, роботи, автомобілі, камери, електрогенератори, хімічні установки, дрони тощо.

Які завдання інженера-мехатроніка:

  • Розробка рішення промислових завдань за допомогою механічних / електронних / комп'ютерних технологій
  • Проектування та розробка нових технічних засобів (машин для дослідження підводних вод, квадрокоптерів, дронів)
  • Впровадження автоматизації на промислових виробничих лініях для вдосконалення існуючих процесів
  • Удосконалення промислових / виробничих процесів
  • Розробка та впровадження інженерних систем для автоматизації промислових завдань
  • Застосовування системи керування, що керуються комп'ютером
  • Застосовування електронних / механічних процесів та комп'ютерів для небезпечних завдань
  • Вивчення можливостей створення нової мехатронної апаратури
  • Вивчення техніко-економічного обґрунтування, витрат та переваг нового механічного обладнання
  • Проводження моделювання та аналіз механічних, гідравлічних, електрогідравлічних, пневматичних, електропневматичних, електронних або інших систем із комп'ютерним керуванням.

Де працюють інженери з "Мехатроніки"?

Інженери "Механотроніки" працюють в таких галузях, як робототехніка, аерокосмічні, медичні технології, видобуток або оборона, обробка матеріалів, взаємодія між людиною та машиною, машинобудівне, харчове, хімічне та інше виробництво, безпілотні антени і наземні транспортні засоби, а також сфера освіта. Вони можуть працювати в лабораторіях, високотехнологічних компаніях, великих глобальних підприємствах, переробних заводах або інженерних бюро, але також можуть брати участь у дослідженнях у таких галузях, як біоінженерія, нанотехнології та робототехніка.

За прогнозами промислових аналітиків робота інженерів "Механотроніків" зросте на 5 % з 2018 по 2024 рр., що є нормальним, тоді як можливості для інженерів-електронщиків зменшиться на 1 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЕРШІ КУРСАНТИ ЛУЦЬКОГО "ПОЛІТЕХУ" СКЛАЛИ ПРИСЯГУ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів