Поділитись:

"Всі брешуть. Зниження ціни на газ не буде", – експерт

Середа, 24 жовтня 2018, 12:10

Голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус розповів всю правду про тарифи на газ та електроенергію.

Як написав він у Facebook, зниження цін на газ обіцяли Юрій Бойко, Вадим Рабінович, Юлія Тимошенко, Юрій Вітренко, Володимир Гройсман і Петро Порошенко. Однак, запевнив Герус, брешуть всі.

Із його слів:

1. Зниження цін на газ не буде. Підвищення наступного року може бути, але зниження не буде.

2. У грудні підвищать ціну електроенергії за формулою Роттердам+. Для населення підвищувати побояться, бо регулятор повністю політично під управлінням Банкової. Піднімуть для бюджетних установ, комунальних підприємств, бізнесу. Буде збільшення перехресного субсидіювання. Тарифи для бізнесу будуть втричі вищі від населення.

3. Буде нове зростання тарифів на холодну та гарячу воду для населення.

4. Буде новий тиск на зростанні усіх цін (інфляції), пониження конкурентоспроможності економіки. Деякі підприємства збанкрутують. Ріст економіки 2019 року буде нижчим, від цього року (менше 3 %). Зовнішні ринки будуть не такі сприятливі.

5. Після циклу виборів скажуть: дивіться у нас же тариф на е/е для підприємств втричі більший, аніж для населення, тому тарифи для населення треба підняти втричі. Всі, хто з електробойлерами та електроопаленнями, будуть в шоці.

6. Те, що за населення доплачував бізнес (45 млрд грн у цьому році), забудуть, і відповідного зниження тарифів для бізнесу не буде. Будуть пробувати лібералізувати ще й ринок (монополістичний) електроенергії. Це замість зниження дасть різке зростання тарифів на е/е для малого на середнього бізнесу. Багато підприємств збанкрутують.

7. Виросте квартплата (тарифи на прибудинкову територію).

8. Будуть продовжувати скорочувати субсидіантів, просто ці рішення будуть розводити у датах із підвищенням тарифів. Восени ріст тарифів – весною нові (більш жорсткі) критерії субсидій.

8. У Києві життя здаватиметься добре, бо у Києві завжди добре. Але периферія, депресивні регіони ставатимуть ще більш депресивними, люди продовжуватимуть виїжджати. Буде тяжко.

Нагадаємо: газ для населення з 1 листопада подорожчає одразу на чверть від попередньої ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів