Поділитись:

"Потрібна добра воля обох сторін", – польський міністр про історичний діалог з Україною

Середа, 24 жовтня 2018, 18:48

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович переконаний, що у питанні історичної політики Польщі та України необхідна добра воля обох сторін.

Своєю чергою Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що спільно з польським міністром він говорив у вівторок, 23 жовтня, у Варшаві про можливості "рухатися вперед" в історичній політиці. Йдеться передусім про можливе розблокування Києвом пошукових робіт та ексгумації останків польських жертв Другої світової війни в Україні. Українська влада закликає Варшаву захищати українські місця пам'яті у Польщі, – повідомляє Польське радіо.

Міністр Яцек Чапутович сказав, що заборону ексгумації останків поляків, котрі загинули на території сучасної України, "важко пояснити".

"Це певне право, що належить польському суспільству, воно незаперечне", – переконаний очільник польської дипломатії. Він додав, що Польща взяла до відома попереднє зауваження Києва щодо українських місць пам'яті, що встановлені "згідно з польським законодавством".

Яцек Чапутович окреслив умови домовленості щодо ексгумації та українських місць пам'яті в Польщі.

"Якби нам з нашого боку вдалося здійснити якісь рішучі заходи з цього питання, то я думаю, що українська сторона теж може зробити певні кроки і допустити польських дослідників до можливих ексгумацій. Потрібна добра воля з обох сторін, ми цю добру волю показали", – сказав польський міністр і додав, що рішення з цього питання мають ухвалити також відповідні установи, як-от Інститути національної пам'яті.

На погляд Павла Клімкіна, емоційний контекст не дозволяє "іти далі" в історичному діалозі. Однак він вважає, що після перемовин у Варшаві вдалося створити концепцію наступних дій.

"Я дуже сподіваюся, що ця логіка дозволить нам добре розуміти одне одного у питаннях історії та співпрацювати. З міністром Чапутовичем ми додатково попрацюємо над практичними результатами, нині ми про них розмовляли і найближчим часом я сподіваюся, що ми повідомимо, як все відбуватиметься", – сказав Павло Клімкін.

Український міністр не назвав місць пам'яті, про які він спілкувався з польським колегою. Водночас голова МЗС України запевнив, що інформація про них буде оприлюднена найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів