Поділитись:

Супрун не радить осінніми вечорами сидіти з какао під ковдрою

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 08:24

Якщо вечори з какао і під ковдрою стають омріяним завершенням дня, зверніть на це увагу. По-перше, це може означати, що вас атакує осіння хандра. По-друге, такий відпочинок може зробити вас ще кволішими.

Про це заявила у Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

У час, коли дні стають дедалі коротші та холодніші, у нас стає менше енергії та сил на щоденні справи. У цьому ми можемо звинувачувати світло, а точніше його брак в холодні пори року. Адже коли нашому мозку бракує світла, він утворює менше серотоніну – речовини, що тримає нас у тонусі і дарує відчуття радості та щастя. Натомість мелатонін, гормон, що має виділятися уночі та допомагає нам засинати, утворюється набагато довше. У нас зсуваються біоритми. Тому ще один челендж для багатьох восени та взимку – прокидатися вранці поки не зійде сонце. На тлі цього може навіть розвинутися сезонне афективне порушення – не просто реакція на холод чи лінь.

Існує кілька способів, які допоможуть підвищити свій рівень тону та легше пережити холод і нестачу світла:

  • якомога більше перебувайте на світлі

Яскраве світло і часте перебування вдень на вулиці допоможуть простимулювати мозок і змусять його утворювати серотонін. А в деяких дослідженнях навіть вказують, що як денне, так і яскраве світло в приміщенні, покращують соціальну взаємодію та настрій. До прикладу, у Скандинавських країнах, де світловий день взимку надзвичайно короткий, навіть стали відкривати світлові кафе, де люди мають змогу сидіти в яскраво освітлених приміщеннях.

  • будьте фізично активні

Активний рух в холодну погоду допоможе нам не змерзнути, не набрати вагу і утворити ще більше серотоніну, а також вітаміну D. Тому одягайтеся тепліше та сміливо виходьте на прогулянки. До того ж, зимові види спорту – хороші ліки проти сезонного смутку.

  • соціалізуйтесь та намагайтесь більше спілкуватися

Адже це потужний стимулятор мозку. Читання книжок у затишному теплому кріслі – це прекрасно, але не варто себе повністю ізолювати. Спілкування і підтримка істотно зменшують ризик депресивних станів, синдрому вигорання та серцево-судинних хвороб.

  • стежте за своїм раціоном

Виявляється, молочна продукція, хумус і фалафель багаті триптофаном – амінокислотою, з якої утворюється той самий серотонін. Додайте до цього фізичну активність, адже вона сприяє поглинанню триптофану мозком. А ось популярні ліки проти хандри – шоколад та м'яке світло свічок – нам не допоможуть збадьоритися. Брак світла і солодощі здатні скоріш посилювати млявість нашого мозку.

Холодна погода не привід засмучуватися та проводити більшість часу вдома. Виходьте якомога частіше на прогулянки, збалансовано харчуйтесь та не забувайте про повноцінний сон – це найкращі ліки проти осінньо-зимового смутку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ВОЛИНЯНАМ БОРОТИСЯ З ОСІННЬОЮ ДЕПРЕСІЄЮ: ПОРАДИ ПСИХОЛОГА

Надрукувати
мітки:
коментарів