Поділитись:

Освіта в тренді: Дитяча юнацька спортшкола №2

Четвер, 01 листопада 2018, 20:00

Окрім традиційної шкільної науки, чимало луцьких дітлахів здобувають позашкільну освіту. Для багатьох ці заняття стають визначальним при виборі майбутньої професії. Тож "Конкурент" вирішив розповісти про заклади позашкільної освіти, що гартують дух та тіло, розвивають художні та музичні таланти.

В об'єктиві позашкільний навчальний заклад, підпорядкований луцькому управлінню освіти– КЗ "ДЮСШ №2 Луцької міської ради". Головне приміщення закладу розміщене у серці району Балки – на вулиці Гетьмана Мазепи, 49а, втім відвідують школу дітлахи із різних куточків міста.

ІСТОРІЯ

Побудували школу ще у 1987 році. Тоді вона планувалася як школа боксу, однак згодом заклад перепрофілювали. Нещодавно ДЮСШ №2 відзначила своє 30-річчя. За ці роки в її історії були різні часи, однак нинішні показники свідчать: школа розвивається, а разом з нею понад шість сотень дітей.

За результатами 2017 року школа стала 8-ою у загальноукраїнському рейтингу закладів подібного типу. В рейтингу серед спортивних шкіл Волинської області ДЮСШ №2 – друга.

Протягом п'яти років навчальний заклад очолює Валерій Панчук, який займає не лише директорську посаду, а й проводить навчально-тренувальні заняття з вихованцями відділення настільного тенісу.

Загалом тренерсько-викладацький склад налічує 26 професіоналів. Навчально-тренувальні заняття проводяться не лише на базі приміщення ДЮСШ №2 на вулиці Гетьмана Мазепи, а й на базах загальноосвітніх шкіл та спортивних клубів Луцька.

Варто відзначити, що серед тих, хто має причетність до закладу, і нині покійні: Заслужений тренер України Володимир Байсарович, перший наставник знаменитого футболіста Анатолія Тимощука; Анатолій Ільчук – тренер-викладач з боротьби греко-римської, учні якого неодноразово ставали чемпіонами та призерами Чемпіонатів України та Всеукраїнських турнірів.

ЧОМУ НАВЧАЮТЬ

Навчальний рік тут починається, як у звичайній школі – з 1 вересня. Відбір у навчально-тренувальні групи відділень триває протягом перших осінніх місяців. Приймають усіх охочих, хто бажає займатися фізичною культурою та спортом та не має медичних протипоказань.

"Ми є закладом для розвитку масового спорту. Тому екзаменів не влаштовуємо. Зацікавлені в тому, аби чим більше дітей відволікти з вулиць, від комп'ютерів, поганих звичок та компаній", – розповідає Валерій Панчук і додає, що часом тренери-викладачі забирають майбутніх вихованців просто з вулиць.

У закладі функціонує вісім відділень з видів спорту:

  • Дзюдо (займаються і хлопчики, і дівчата): приймають з 6 років
  • Художня гімнастика (дівчата): приймають з 5 років
  • Бокс (хлопчики): приймають з 10 років
  • Настільний теніс (хлопчики і дівчата): приймають з 7 років
  • Футбол (хлопчики): приймають з 6 років
  • Греко-римська боротьба (хлопчики): приймають з 8 років
  • Хокей з шайбою (хлопчики): приймають з 6 років
  • Кікбоксинг (хлопчики та дівчата): приймають з 7-10 років

Футбол є найчисельнішим відділенням – аж дві сотні вихованців. Вихованці займаються на футбольних полях по вулиці Писаревського, 3 (стадіон "Теремно") та полі по вулиці Корольова, 15 (мікрорайон "Вересневе"). На Вересневому за підтримкою Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом", за кошти міського бюджету та підтримки депутатів Луцькради було облаштоване нове футбольне поле. Загалом планується облаштувати і футбольне поле по вулиці Писаревського, однак виготовлення документації та проведення робіт вимагає коштів та часу.

УМОВИ НАВЧАННЯ

Крок за кроком у закладі наводять лад. Почали, згадує Валерій Панчук, із даху, який протікав, залатали штукатурку, що сипалася, а потім перейшли до роздягалень, спортивних залів, коридорів. Тут замінили підлогу, плитку у душових, сантехніку, встановили шафи для одягу, підфарбували стіни.

У спортзалах тепло, додаткове опалення забезпечують завдяки обігрівачам. На черзі третій поверх приміщення, де знаходиться адміністрація закладу.

У приміщенні є три просторих зали. Один приймає вихованців секції із настільного тенісу. Зал облаштований спортивним інвентарем, а саме тенісними столами європейського стандарту, шафами для вихованців.

Зал №2 вкритий сучасним татамі, де проводяться навчально-тренувальні заняття з дзюдо то художньої гімнастики.

Частину другого поверху займає зал №3 загальної фізичної підготовки. В одній частині тут кардіотренажери та силова рама, в іншій - комплекс тренажерів для різних груп м'язів. Раніше зал мав орендаря, який працював тут на комерційній основі. Відтепер тренажерна зала в користуванні лише для вихованців ДЮСШ №2, де учні покращують загально-фізичну підготовленість.

Велику фінансову підтримку закладу надає ТОВ "Кромберг енд Шуберт Україна ЛУ" в особі технічного директора Славоміра Качмарека та фінансового директора Олександра Шаварського. Директор закладу Валерій Панчук зазначає, що меценати спонсорують виїзди на спортивно-масові заходи, місцеві проведення змагань, закупівлю інвентарю, спортивної форми тощо. Частину коштів виділяє міський бюджет. Залучаються і батьки вихованців ДЮСШ №2, які беруть участь і допомагають фінансово, але це їх рішення, в які дирекція не втручається.

Окрім основного приміщення на балансі школи є чотири спортивні споруди. Це згадані футбольні поля та спортивні клуби для боротьби. Навчально-тренувальні заняття з греко-римської боротьби проводяться у спортивному клубі "Богатир", що на проспекті Перемоги, 26, з боксу – у боксерських клубах "Золота Рукавичка", що по вулиці 8-го Березня, 26 та "Ринг-2012" на вулиці Потебні, 50.

Кікбоксингом займаються у Волинському обласному боксерському клубі олімпійського резерву ("Естет"), що на проспекті Відродження. Заняття проводять тренери-викладачі Анатолій та Дмитро Кобелі. Відділення працює і на базі спортивного комплексу Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, який розташований на проспекті Грушевського, де проводить заняття Заслужений тренер України Микола Мордик.

Навчально-тренувальні заняття з хокею з шайбою відбуваються на спортивному майданчику "Снігова Королева", що на вулиці Чорновола. Настільним тенісом займаються також у загальноосвітній школі №17, гімнастикою художньою у 18 та 24 школі.

Для зарахування у заклад необхідна медична довідка з місця проживання та заява батьків, або осіб, що їх замінюють. Надалі вихованці проходять медичний огляд двічі на рік та перед участю у спортивно-масових заходах на базі Волинської обласної клінічної лікарні у відділенні спортивної медицини.

ГОРДІСТЬ ШКОЛИ

Загалом нині у школі 61 група у всіх відділеннях. Є здобутки у кожній зі сфер. Щорічно у кожному з видів спорту двічі відбуваються відкриті чемпіонати КЗ "ДЮСШ №2 Луцької міської ради". Вихованці їздять й у інші міста та навіть країни на змагання.

Протягом 2018 року спортсмени взяли участь у 82 змаганнях на виїзді, 5 навчально-тренувальних зборах, а також у 30 змаганнях у Луцьку.

Наприклад, дівоча команда з настільного тенісу грає у Вищій Лізі України. Вихованець відділення тенісу настільного Ілля Голодюк був чемпіоном України серед юнаків 2007 р. н. у парному розряді, а в командному розряді спортсмени ДЮСШ №2 Ілля Острий та Ілля Голодюк були бронзовими призерами. У місті Зелена Гура (Польща) у міжнародному турнірі з настільного тенісу Олександра Новохацька здобула срібну медаль, а Ілля Голодюк та Ілля Острий у парному розряді посіли 4 місце.

У сезоні 2017-2018 років у фіналі Чемпіонату України з хокею з шайбою команда юнаків 2005-2006 років народження посіла 4 місце. А у Всеукраїнському турнірі з хокею "Соколята", що проходив у місті Луцьку, команда 2009-2010 р.н. стала чемпіоном турніру. Через тиждень у Луцьку буде перший тур чемпіонату України з хокею з шайбою сезону 2018-2019 років.

Результативно виступають у змаганнях і спортсмени відділення боротьби греко-римської. Вихованець тренера-викладача Анатолія Мосійчука Григорій Навозняк у Чемпіонаті України з греко-римської боротьби серед юнаків став бронзовим призером. А у Всеукраїнському турнірі в місті Березне три спортсмени стали чемпіонами, а два здобули срібні нагороди.

Спортсмени відділення боксу показують хороші результати у змаганнях різних рівнів. Так, Вадим Зарудницький став бронзовими призером Чемпіонату України серед юнаків, який проходив у місті Покровську, а у місті Лібьонж у Міжнародному турнірі з боксу Назар Гульт виборов золоту медаль, здобувши перемогу над чемпіоном Польщі, учасником чемпіонату Європи.

Спортсменки відділення художньої гімнастики беруть участь у Всеукраїнських та міжнародних турнірах. У Чемпіонаті України з художньої гімнастики Софія Романець та Анастасія Садоводова у складі збірної команди Волинської області посіли 4 місце. У Міжнародному турнірі "Багірочка-2018", який проходив у місті Львові, Злата Красневич, Ніка Ковальчук та Анастасія Озерова у вправах з обручем посіли 2 місця, Яна Рудковська у вправі з м'ячем здобула золоту медаль.

Вихованець відділення кікбоксингу тренера Миколи Мордика Владислав Капиш у Чемпіонатах Європи та світу з кікбоксингу був срібним призером. Понад 30 спортсменів відділення були чемпіонами та призерами Чемпіонатів України. У місті Хмельницькому з Чемпіонату України серед ДЮСШ спортсмени ДЮСШ №2 привезли 6 золотих, 2 срібних та 2 бронзові медалі. У Чемпіонаті України з кікбоксингу вихованці тренерів Анатолія та Дмитра Кобелів здобули 8 золотих, 3 срібні та 3 бронзові медалі.

Команда юнаків 2006 року народження з футболу тренера-викладача Михайла Мельника брала участь у традиційному Міжнародному турнірі з футболу "RIGA CUP – 2018", що проходив у місті Рига (Латвія), де виборола 3 місце, а за підсумками участі у Чемпіонаті України з футзалу сезону 2017-2018 років, команда юнаків 2006 р.н. посіла 4 місце.

Втішають своїми результатами і дзюдоїсти. Спортсмени майже щомісяця беруть участь у Міжнародних турнірах в Польщі (Варшава, Люблін, Ковалі), де здобувають перемоги. У Міжнародному турнірі у Варшаві спортсмени здобули 4 золоті, 4 срібні та 5 бронзових медалей. А у Всеукраїнському турнірі на кубок "Шацьких озер" - 6 срібних та 8 бронзових медалей.

На сторінках історії закладу чимало учнів, які мали високі результати в спорті. Це і чемпіонка України з дзюдо Світлана Поліщук, кікбоксерка Анастасія Коновальчук, що виграла "золото" на Чемпіонаті Європи, чемпіон України та Європи з кікбоксингу Андрій Подвальний, срібний призер чемпіонатів Європи та світу з кікбоксингу WAKO Владислав Капиш, Заслужений майстер спорту України з кікбоксингу Дмитро Кобель.

Протягом року спортсмени ДЮСШ №2 виконали 24 Кандидати в майстри спорту України, 36 спортсменам присвоєно І спортивний розряд, а також понад 120 масових розрядів. Також, спортсменка відділення художньої гімнастики Анастасія Садоводова виконала норматив Майстра спорту України.

"Ми не є школою олімпійського резерву, а масово залучаємо дітей до занять спортом. Кращих вихованців ми скеровуємо до школи вищої спортивної майстерності, де є більше фінансування та можливість спортсмену реалізувати себе", - пояснює директор.

ДОСЬЄ

Комунальний заклад "Дитяча спортивна школа №2 Луцької міської ради"

Адреса – 43024, м.Луцьк, вул. Гетьмана Мазепи, 49а

Телефон – тел./факс: (0332) 25 04 40, тел. (0332) 75 12 01

Електронна пошта[email protected]

Сайт – http://lutsk-dush2.edukit.volyn.ua

Кількість вихованців – 61 група, 684 дитини

Кількість тренерів – 26

Директор – Панчук Валерій Валерійович, на посаді з 2013 року.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів