Поділитись:

Щорічні винагороди та премії педагогам: яка між ними різниця

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 16:00

Щорічна грошова винагорода педагогу гарантована державою, а от премії мають передбачати за рахунок економії фонду заробітної плати.

Відповідно до статті 57 Закону України "Про освіту", держава забезпечує виплату педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов'язків. Про йдеться у відповіді Міністерства освіти і науки України на запит ІА "Конкурент".

Постановою Кабміну № 898 затверджений порядок надання такої винагороди. Так, вона видається щорічно за сумлінну працю, зразкове виконання обов'язків надається педагогічним працівникам навчальних закладів всіх рівнів акредитації за умови досягнення ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні, відсутності порушень трудової дисципліни.

Надання винагороди здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці, та відповідно до положення, яке затверджується керівником за погодженням з профспілковим комітетом.

У положенні можуть бути визначені додаткові критерії оцінки діяльності педагогічного працівника, конкретний розмір винагороди, визначені строки виплати такої винагороди (наприклад, до Дня працівника освіти), а також умови надання винагороди педагогічним працівникам, які звільнились до встановленої дати виплати.

Тобто щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам за сумлінну працю, зразкове виконання обов'язків – це гарантована державою виплата, кошти на яку повинні закладатися у штатних розписах закладу.

Керівникам навчальних закладів в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надано право затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи. (Відповідно до підпункту 5 пункту 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557 "Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ" (із змінами).

Тобто премії вчителям виплачуються за рахунок економії фонду заробітної плати, можуть бути щомісячні, щоквартальні чи приурочені до якихось свят, або взагалі таких виплат може не бути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів