Поділитись:

Лучани найменше платять за воду

Субота, 27 жовтня 2018, 08:22
Лучани найменше платять за воду

Тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для лучан – найнижчі серед водоканалів Волині та серед сусідніх обласних центрів України.

КП "Луцькводоканал" – єдине підприємство ЖКГ у Волинській області, для якого тарифи встановлюються Києвом (Національним Регулятором). Чинний порядок формування тарифів на послуги не тільки не покриває витрат підприємства, але фактично ставить його на межу виживання. Щорічно КП "Луцькводоканал" втрачає 5-7 млн грн, потерпаючи через системне підвищення цін на електроенергію, паливно-мастильні матеріали та вартості розхідних матеріалів для ремонту і обслуговування обладнання. Про це повідомляє управління статистики Волині.

Для порівняння, тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення водоканалів Волині у розрахунку за 1м3:

  • Луцьк – 13,8 грн
  • Нововолинськ – 18,4 грн
  • Володимир-Волинський – 18,7 грн
  • Ківерці – лише за водовідведення – 14,6 грн
  • Ковель – 19,2 грн

У сусідньому обласному центрі – місті Рівному – послуги водопостачання та водовідведення становлять 19,2 грн.

Якщо перевести різницю тарифів між підприємствами, наприклад, Луцька та Ковеля, у грошовий еквівалент, то у Луцьку низькі тарифи забезпечують економію для споживачів послуг КП "Луцькводоканал" близько 60 млн грн на рік. А найбільшим споживачем послуг підприємства є населення, громадяни – майже 80 % всього споживання використовуються на комунально-побутові потреби.

У той же час зарплата у працівників КП "Луцькводоканал" в середньому на 40 % нижча, ніж у працівників енергетичної, добувної та переробної промисловості Луцька. Середня зарплата на підприємствах водопостачання і водовідведення становить від 5 000 до 5 800 грн. Останнім часом майже щодня працівники вимушені усувати аварії і відновлювати роботу іншого енергетичного обладнання внаслідок системного відключення від електромереж.

Підприємство відповідально ставиться до формування бюджетів усіх рівнів і є свідомим платником значної кількості податків, які сплачуються в повному обсязі і своєчасно.
Труднощів підприємству створює і той факт, що ціни на електроенергію для КП "Луцькводоканал" є вищими на 40 копійок за 1 кВт/год, порівняно із цінами для підприємств Дніпропетровської області. У підсумку, при споживанні 1,5 млн кВт/год на місяць підприємство переплачує близько 600 тис грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ЛУЦЬКВОДОКАНАЛ" НЕ МАЄ ЧИМ ПЛАТИТИ "ВОЛИНЬОБЛЕНЕРГО": ВІДБУЛИСЯ ПЕРЕГОВОРИ

Надрукувати
мітки:
коментарів