Поділитись:

Переворот у волинській "Батьківщині": "Континіум" vs "Приват" (оновлено)

Понеділок, 11 квітня 2016, 21:00

У волинській "Батьківщині" переворот. Таку заяву зробив новообраний голова фракції у Волиньраді Василь Столяр, якого відразу ж після обрання виключили з партії. Рішення мотивували нібито порушенням положення про фракцію.

Що ж відбувається насправді?

Після звільнення з посади голови Волинської партійної організації "Батьківщина" Григорія Пустовіта, виконувачем обов'язків було призначено переобраного мером Ковеля Олега Кіндера. Згодом, а саме 19 березня, Кіндер перестав бути "в.о.".

Ковель – це центр 21-го виборчого округу, який у Верховній Раді представляє олігарх Степан Івахів. Нардеп має великий вплив на Кіндера та всіляко підтримує його особу.

Як відомо сайту новин Волині "Конкурент" з власних джерел, певну залежність від Івахіва має і голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Це стало передумовою для переговорів між мером Ковеля та губернатором, стосовно створення більшості у Волинській обласній раді та обрання головою ради кандидата від "Солідарності".

Проте, прогнозовано, головою ради став Ігор Палиця, отримавши 39 голосів, а його опонент Володимир Бондар – 25. Тепер порахуємо: за Бондаря, без сумніву, голосувала "Солідарність" у повному складі, а це 13 голосів. Аналізуючи подальшу роботу ради, можна дійти до висновку, що "Самопоміч" теж підтримувала представника пропрезидентської фракції. Це ще 5 голосів. Депутати від "Свободи" та Радикальної партії віддали всі свої голоси Палиці. Чотири голоси за Бондаря віддали представники "Нашого краю". Скільки ж голосів екс-голові Волинської ОДА дали члени "Батьківщини"? Тільки три.

У своїй заяві Василь Столяр каже, що "Кіндер та тріо депутатів: Касарда, Кирда, Слабенко дуже хочуть всидіти на своїх кріслах та задумали якийсь переворот". Враховуючи ці слова, стає очевидним, що очільник Ковеля має вплив тільки на частину членів депутатського корпусу "Батьківщини" в обласній раді.

На кого ж орієнтуються інші 9 членів фракції? Як відомо, крім мера міста залізничників очолити Волинську "Батьківщину" хотів заступник голови Волиньради Роман Карпюк, який став заступником Палиці в облраді.

Не важко дійти висновку, що інші депутати лояльні саме до нього. Проте не варто забувати про Ігоря Палицю. Якщо поміркувати, то стає зрозумілим, що ці 9 депутатів орієнтовані саме на співпрацю з головою ради, а Карпюк виступає неформальним лідером цього кола "тимошенківців".

Сам Ігор Петрович неодноразово критикував Кіндера та навіть грозився висловити останньому недовіру, щоправда в "комплекті" із Саганюком та Сапожніковим. Відвідуючи Ковельську вузлову лікарню та спілкуючись з ковельчанами, Палиця також не послав приємних меседжів очільнику міста

Стає зрозумілим, що чергові волинські політичні інтриги, цього разу в середині обласного осередку "Батьківщини", зводяться до протистояння бізнесових груп "Континіуму" та "Привату". Очевидно, що Кіндеру не вистачає впливу на членів фракції в обласній раді, але не варто забувати про політичну хитрість ковельського мера. Як приклад, позбавлення Столяра членства в партії. З іншого боку, авторитет Палиці та можливості, якими він вміло користується для схиляння опонентів на свою сторону.

Василь Столяр обіцяв подати скаргу у центральне бюро партії, хоче боротися за справедливість. Депутат має підтримку дев'яти колег з фракції та лояльне ставлення голови обласної ради.

Можна констатувати, що конфлікт у волинській "Батьківщині" не вичерпано. Він тільки набирає обертів.

P.S.: За уточненими даними голоси радикалів розділилися: троє депутатів підтримали Палицю, відповідно інша трійка обранців громади підтримала Бондаря. "Наш край" віддав три голоси за Бондаря та один за Палицю. "Батьківщина" віддала одинадцять голосів за Палицю, один за Бондаря.

Надрукувати
мітки:
коментарів