Поділитись:

У регламент Луцькради повернуть вилучені пункти

Вівторок, 30 жовтня 2018, 14:00
У регламент Луцькради повернуть вилучені пункти

У Луцьку знову хочуть змінити регламент міської ради. Прийнявши у 2015 році, депутати кілька разів змінювали документ. Останні ініціативи надходили від депутатів Григорія Пустовіта та Микити Рабана. І ось знову правки – знову від Микити Рабана. Депутат пояснює, що ці правки спричинені рішення суду та відповідними рекомендаціями, аби привести регламент до порядку та виключити не однозначне трактування.

"Крім того, за результатами розгляду у Верховному Суді касаційної скарги, яка була подана на рішення Луцького міськрайонного суду та Львівського апеляційного суду, рішення були скасовані щодо позовної заяви депутата Юлії Вусенко", – сказав Микита Рабан під час однієї з комісій.

Основна увага лише до трьох статтей регламенту - № 31, 33, 42 та 45.

Стаття 31

Зміни у цій статті відбуваються у пункті 3.

У змінах травня 2018 року була така кінцівка цього пункту:

"У випадку, передбаченому ч. 9 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", пленарне засідання сесії Ради відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входять до її складу, а веде за рішенням Ради один з депутатів Ради."

У вересні 2017 року пункт замінили так:

"У випадку, передбаченому ч. 9 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", пленарне засідання сесії Ради відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входять до її складу, а веде за рішенням Ради один з депутатів Ради. У випадку, передбаченому ч. 5 ст. 33 цього Регламенту, у разі відсутності Міського голови та Секретаря Ради або вакантності їх посад, а також якщо Міський голова та Секретар Ради не мають можливості або відмовляються вести пленарне засідання Ради, покидають сесійний зал під час ходу пленарного засідання у випадках, не передбачених Регламентом Ради, його ведення за процедурним рішенням Ради доручається одному з депутатів Ради".

І тепер цю редакцію знову ж хочуть повернути.

Стаття 33

Ця стаття стосується прав та обов'язків головуючого на пленарному засіданні Ради. Власне йдеться про п. 5 цієї статті.

Як і щодо статті 31, у редакції до змін 2017 року і у травневих 2018 року її варіант ідентичний – ця частина у цих правках відсутня. А у новій редакції планують повернути варіант 2017 року.

"5. На час доповіді, співдоповіді або виступу головуючого на засіданні під час розгляду внесеної ним пропозиції не з процедурного питання, а також під час розгляду питання персонально щодо головуючого, ведення засідання доручається Секретарю Ради або одному з депутатів за процедурним рішенням Ради.

Рішення, прийняті персонально щодо головуючого, підписуються Секретарем ради або одним із депутатів, який вів засідання за процедурним рішенням Ради"

Стаття 42

За такою ж логікою пропонуються зміни і у статті 42, що стосується пункту 3 – рішень Ради.

Редакція до 2017 року і травня 2018 року виглядають так:

"3. Рішення Ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття підписується головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради, а у випадках, передбачених частиною 7 та 9 статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" депутатом ради, який за дорученням депутатів головував на її засіданні. Ухвалене Радою рішення в п`ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено Міським головою і внесено на повторний розгляд Ради з обґрунтуванням зауважень. Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути зупинене Міським головою рішення".

Натомість у редакції 2017 року і пропонованій:

"3. Рішення Ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття підписується головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради або депутатом, який за процедурним рішенням Ради головував при розгляді питання порядку денного. Ухвалене Радою рішення в п'ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено Міським головою і внесено на повторний розгляд Ради з обґрунтуванням зауважень. Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути зупинене Міським головою рішення".

Стаття 45

Цей пункт стосується рішень ради. Він у редакції до 2017 – травня 2018 року звучав так:

"Рішення Ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності. Рішення Ради нормативно-правового характеру оприлюднюються на офіційному сайті Ради або в інший визначений Радою спосіб не пізніше як у п'ятиденний термін після їх підписання Міським головою, Секретарем ради, а у випадках, передбачених частиною 7 та 9 статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" депутатом ради, який за дорученням депутатів головував на її засіданні. Окремі рішення Ради підлягають державній реєстрації в органах юстиції. Такі акти набирають законної сили з моменту їх державної реєстрації.
Інші рішення Ради набирають чинності з моменту їх підписання Міським головою, Секретарем ради, а у випадках, передбачених частиною 7 та 9 статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" депутатом ради, який за дорученням депутатів головував на її засіданні, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності".

Під час змін 2017 року і нині у пропонованих змінах статтю пропонують викласти у такій редакції:

"Рішення Ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності. Рішення Ради нормативно-правового характеру оприлюднюються на офіційному сайті Ради або в інший визначений Радою спосіб не пізніше як у п'ятиденний термін після їх підписання головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради або депутатом, який за процедурним рішенням Ради головував при розгляді питання порядку денного. Окремі рішення Ради підлягають державній реєстрації в органах юстиції. Такі акти набирають законної сили з моменту їх державної реєстрації.

Інші рішення Ради набирають чинності з моменту їх підписання головуючим на пленарному засіданні Міським головою, Секретарем ради або депутатом, який головував за процедурним рішенням Ради при розгляді даного рішення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності".

Надрукувати
мітки:
коментарів