Поділитись:

Профтехосвіта: МОН анкетуватиме учнів для кращого розуміння потреб реформи

П'ятниця, 02 листопада 2018, 09:00

Для першого та останнього курсів закладів профосвіти фахівці МОН розробили онлайн-анкети, які мають покращити взаємодію з учнями на місцевому рівні, а також змінити формат роботи з абітурієнтами упродовж вступної кампанії.

Про це повідомляє "Урядовий портал".

Узагальнені дані використовуватимуть для розуміння потреб учнів під час побудови реформи профосвіти. Лист з інформацією про анкетування був розісланий сьогодні, 1 листопада 2018 року, департаментам освіти і науки обласних, Київської міської державної адміністрацій.

“Вже традиційно під час вступної кампанії ми чуємо від керівників закладів нарікання на те, що школярі недостатньо знають про професії, не розуміють переваг та можливостей, які дає профосвіта. Вони скаржаться, що, зокрема через це, не можуть набрати учнів у повному обсязі, навіть на бюджетні місця. Водночас формат профорієнтаційних заходів часто лишається незмінним. Цим анкетуванням ми, насамперед, хочемо привернути увагу освітян, які працюють на місцях, до вподобань сучасної молоді. Отримана інформація допоможе викладачам зрозуміти, чого прагнуть учні, що мотивує їх старанно навчатися, як налагодити партнерство у межах навчального процесу”, – пояснила генеральний директор Директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.

Вона додала, що зворотний зв’язок від учнів та розуміння їхніх потреб будуть надзвичайно корисними для Міністерства під час реформування професійної освіти.

“Ми також намагаємось зараз знайти партнерів для проведення кампанії з популяризації професійної освіти. Така кампанія свого часу була проведена в Німеччині, і це стало важливою частиною реформи, оскільки допомогло заохотити молодь обирати цей напрям для особистого розвитку. Подібне опитування дасть нам можливість в подальшому зрозуміти, як правильно побудувати таку кампанію з популяризації в Україні”, – розповіла Ірина Шумік.

Питання, на які відповідатимуть респонденти, поділені на два блоки. Перший стосується професійної сфери, другий – особистісного розвитку. У першому блоці учні розказують, що або хто вплинув на вибір професії та закладу, чи впевнені вони у затребуваності на ринку праці, чи мають намір працювати за фахом. Далі треба вказати, яка з прочитаних книг їх найбільше вразила, особисту мету на різні проміжки часу.

Анкетування є анонімним та конфіденційним. Наразі фахівці директорату провели пілотне опитування серед учнів кількох училищ Києва. Загалом опрацьовано майже 500 анкет.

“Пілотні результати нас приємно вразили. Звичайно, ми розуміємо, що це локальний масштаб і загальна картина буде іншою. Далі ми плануємо узагальнити інформацію з різних регіонів та від учнів різних професій, щоб отримати об'єктивну картину щодо ставлення потенційних вступників до вибору професії, факторів, які впливають на їх вибір тощо. Усе це ми врахуємо під час кампанії з підвищення престижу профосвіти, а також під час розробки документів, які регламентують розвиток напряму”, – зазначила Ірина Шумік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голод на робітничі кадри зростає, – Лілія Гриневич

Надрукувати
мітки:
коментарів