Поділитись:

Як у Луцьку виготовляють серветки

Вівторок, 12 квітня 2016, 14:23

Коли ви купуєте серветки для святкового столу або для особистої гігієни, ніколи не задумуєтеся, як і з чого ж їх виготовляють? Що такого виробник туди додає, що вони настільки ніжні та м'які?

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" досліджувало м'якість, пухкість та міцність (за такими критеріями характеризують цю продукцію) санітарно-гігієнічної продукції торгової марки "Ruta", виробничі потужності якої розташовані у Луцьку.

***

Компанія "ВГП", основною торговою маркою якої є ТМ "Ruta", виробляє паперові рушники, туалетний папір, носові хустинки, косметичні та столові серветки. Підприємство має потужності для виробництва майже 1000 тонн продукції щомісяця. Тільки на самому виробництві працює більше 120 людей.

Екскурсію виробництвом проводить заступник генерального директора з виробництва Валерій Кутовий.

Заступник генерального директора з виробництва Валерій Кутовий і журналіст ділового видання Заступник генерального директора з виробництва Валерій Кутовий і журналіст ділового видання "Конкурент" Вікторія Чубарко

Розпочинаємо свій маршрут зі складу сировини, з якої виготовляють продукцію. Підприємство отримує сировину у вигляді паперу-основи, який виробляють зі 100% целюлози. З цього можна зробити раціональний висновок про те, що вся санітарно-гігієнічна продукція ПАТ "ВГП" є натуральною та містить в собі природні деревинні волокна.

Будівництво складу, призначеного для зберігання паперу, здійснювалось відповідно до вимог, встановлені у галузі. У будівлі підтримується спеціальний мікроклімат, що передбачає відсутність вологи.

"Ми отримуємо папір у бухтах. Постачальниками є виробники паперу-основи країн Східної та Західної Європи, Скандинавія, країни СНД, Індонезія, ОАЕ. Весь світ. Залежно від того, який продукт буде виробляти підприємство, розглядаються можливі країни-імпортери паперу", – розповідає Валерій.

Склад сировини><span class=Склад сировини

Підприємство працює з різними видами паперу: білим, кольоровим, з пастельними тонами. Є особливий вид паперу – "deep colour" (використовується для серветок преміум-класу), який виробляють лише декілька підприємств у світі, наприклад, Франція, Швеція.

Папір «deep colour»><span class=Папір «deep colour»

Також для виготовлення паперових рушників використовують спеціальний папір, на якому вже нанесений візерунок. Цей папір називають "preprint", і він вважається більш ексклюзивним. Його друкують на замовлення підприємства в Італії.

"Візерунок на папері розробляють дизайнери ПАТ "ВГП", попередньо вивчаючи тенденції та особливості ринку, на якому буде реалізовуватися виготовлена продукція", – пояснює заступник директора.

Папір Папір "preprint"

"На жаль, всю сировину для виробництва своєї продукції підприємство змушене купувати за кордоном. В Україні працює лише дві фабрики з виготовлення паперу-основи (у Львові та Києві), продукція яких не задовольняє наше підприємство щодо асортиментного ряду та вимог якості", - зауважує пан Валерій.

ПАТ "ВГП" використовує замкнений цикл руху сировини, який розпочинається з буферного складу постачальника, далі переходить до складських приміщень тривалого зберігання підприємства та безпосередньо до виробничих потужностей. Весь рух відбувається під накриттям. Папір перебуває у щільній упаковці, яка запобігає потраплянню бруду, вологи, сторонніх предметів.

Сировинний склад><span class=Сировинний склад

Далі прямуємо на виробництво. Валерій демонструє нам цех для виробництва серветок. Цю продукцію підприємство виготовляє на машинах італійської компанії "OMET" - світового лідера у виробництві устаткування для паперових серветок.

Цех для виробництва серветок  ><span class=Цех для виробництва серветок

Машини Машини "OMET"

Для початку знайомимось із процесом виробництва столових серветок.

Рулон встановлюється на вузол розкату виробничої лінії, полотно розмотується зі швидкістю до 500 м/хв., вирівнюється та подається на вузол, який друкує (у випадку виготовлення серветки з друкованим малюнком).

"Контроль друку здійснюється оператором за допомогою спеціальної камери, яка відображає процес на екрані монітора комп'ютера", – пояснює заступник директора.

Серветки друкуються фарбою на водяній онові, яка є абсолютно безпечною для контакту з їжею.

Після друку полотно проходить через вузол тиснення. При виготовленні серветок використовують переважно суцільний та рамковий види тиснення паперу.

Процес розмотування паперу><span class=Процес розмотування паперу

Нанесення кольору та друку  ><span class=Нанесення кольору та друку

Після операції тиснення полотно паперу проходить повздовжнє та поперечне складання і подається на вузол розрізання. У транспортері установлений ніж, який розрізає полотно на серветки. За допомогою автоматизованої системи управління на транспортері відбувається підрахунок серветок, що забезпечує надходження точної кількості серветок у стопи, які поступають в пакувальну машину.

Рух серветок на конвеєрі до пакування><span class=Рух серветок на конвеєрі до пакування

Одним із видів санітарно-гігієнічної продукції, які користуються попитом на ринках України, є серветки для диспенсерів (використовуються мережами закладів громадського харчування та у сфері обслуговування).

Диспенсер><span class=Диспенсер

"Це коли ви приходите в кав'ярню, і вам під чашечку кладуть маленьку серветку з логотипом закладу. Нашими клієнтами є автозаправки, ресторани, кафе, приватні фірми, готелі, авіакомпанії. В Європі та Україні. Ми єдине підприємство в Україні, що виготовляє класичний тип такої продукції", – зауважує Валерій.

Процес виробництва серветок для диспенсерів  ><span class=Процес виробництва серветок для диспенсерів

Також на підприємстві є лінія, яка виробляє косметичні серветки в коробці. Вони виготовляються з паперу, що має дуже ніжну поверхню. Особливість такої серветки в тому, що вона дуже тонка та м'яка.

Лінії для виробництва косметичних серветок ><span class=Лінії для виробництва косметичних серветок

У виробничих цехах відчувається приємний запах, адже частина продукції ароматизована. На замовлення клієнтів підприємство виготовляє носові хустинки з різними ароматичними добавками. Наприклад, квіткові композиції, яблуко, персик.

Запаковані серветки ><span class=Запаковані серветки

Далі прямуємо до лінії, на якій виготовляють косметичні серветки в плівці, що мають попит у споживачів відповідних категорій.

Пакування косметичних серветок  ><span class=Пакування косметичних серветок

Підприємство також виготовляє паперові носові хустинки. Спочатку відбувається розмотування паперу, далі скріплення, порізка на листочки, складання у пачку. Носові хустинки пакують по 10 штук у блоки, які складають в картонні коробки.

Носові хустинки їдуть конвеєром для пакування  ><span class=Носові хустинки їдуть конвеєром для пакування

"Схожі лінії виробництва носових хустинок використовуються у провідних європейських компаніях. Для виготовлення серветок використовується спеціальна сировина, яка має в собі домішки евкаліпту. Майже 10 % целюлози виготовляється з евкаліптової деревини, тому продукт має м'який дотик до обличчя", – пояснює заступник директора.

Партія носових хустинок><span class=Партія носових хустинок

Особливістю використання носових хустинок в тому, що на Заході люди звикли купувати цей товар блоками, в Україні ж зазвичай купують поштучно. Споживання готового продукту в Європі і в Україні дуже різниться. Наприклад, в США споживають 25 кілограм санітарно-гігієнічної продукції на душу населення, а в Україні цей показник – 1,5 кілограма. Культура споживання у нашій державі має перспективи розвитку.

Далі Валерій веде нас в лабораторію, яку було створено на підприємстві для забезпечення контролю якості продукції. Лабораторія укомплектована надсучасним обладнанням, відповідно до європейських стандартів. Тут працівники перевіряють якість як вхідної сировини, так і готової продукції.

Лабораторія><span class=Лабораторія

Лабораторні прилади для контролю якості продукції ><span class=Лабораторні прилади для контролю якості продукції

"Вимірюємо товщину паперу, вагу метра квадратного, вологомісткість. Також перевіряємо якість фарби, яка використовується для фарбування серветок", – каже контролер Інна Голянчук.

Контролер Інна Голянчук  ><span class=Контролер Інна Голянчук

Використовуються на підприємстві і спеціальні пастки для різних комах, щоб вони не потрапляли до продукції.

Пастка для комах><span class=Пастка для комах

***

Довідка

ПАТ "ВГП" – це один з провідних виробників паперової продукції санітарно-гігієнічного призначення з натуральної̈ целюлози в Україні.

У 1999 році розпочалось виготовлення паперової продукції під торговою маркою "Рута".

З 2001 року підприємство почало експортувати продукцію в Білорусь та Молдову.

З 2002 року в Україні з'явився туалетний папір ТМ "Рута".

У 2004 році було випущено паперові рушники, а в 2005 успішно реалізовано перші проекти в сегменті Private Label.

З 2008 року розпочато виробництво косметичних серветок.

У 2011 році система управління якості підприємства була сертифікована згідно вимог стандарту ISO 9001:2008.

З 2013 року встановлено та запущено в роботу лінію з випуску рулонної продукції "Gambini".

У 2015 році підприємство взяло участь у міжнародній виставці PLMA (Амстердам). У цьому ж році ПАТ "ВГП" успішно пройшло сертифікацію відповідно до вимог міжнародного соціального стандарту BSCI.

У компанії працює більше 350 співробітників.

Надрукувати
мітки:
коментарів