Поділитись:

"Капітан Смуток": фронтмен "Фіолету" розповів про перший роман

Субота, 03 листопада 2018, 20:40
«Капітан Смуток»: фронтмен «Фіолету» розповів про перший роман

Незабаром вийде дебютний роман фронтмену гурту «Фіолет» Сергія Мартинюка «Капітан Смуток».

Як мандри змінюють людей, кому цей роман найбільше “зайде” та про що буде наступний –  Сергій розповів блогу Yakaboo.

Про велику мрію бути письменником 

В дитинстві я ніколи не мріяв стати музикантом, а от письменником уявляв себе стабільно. В класі так шостому, прикупивши так званий загальний зошит на 96 сторінок в клітинку, я взявся писати свій перший роман. То мав бути мікс «Робінзона Крузо» та «Сам вдома». Щоправда, в горрор-жанрі, зважаючи на щойно відкритого в міській бібліотеці Кінга і X-Files по ящику… Вистачило мене на 6 сторінок. 

Потому, вже у віці пост-університетському, було кілька спроб написати щось об’ємніше. Як результат, мережею і досі гуляють два мої типу “романи”, котрі окремі шанувальники «Фіолету» стабільно роздруковують до концертів для автографів. Серйозно це сприймати не варто. 

«Капітан Смуток» постукав у двері мого життя надто наполегливо. Не відкрити я тупо не міг. 

Виношував я історію цю добрий рік. Писав кілька місяців. Витримував паузи для переосмислення. Міняв окремі імена і навіть назву на етапі роботи з видавництвом. Відмовлявся від історії і знову приймав її, зрозумівши, що герої її з моменту їх творення – безумовна частина мене. 

Про що книга 

«Капітан Смуток» – роман, найперше, про дорогу – як ціль та засіб. Дорогу власним життям, країною, часом та почуттями. 

Часом, коли все навколо перетворюється на “абсолютне ніпрощо”, все, що ти можеш – це зірватися в мандри. Навіть якщо вони приведуть тебе не далі за промислові окраїни твого міста. Інколи варто вирушити і в дорогу до свого минулого або віднайти шлях до майбутнього. 

В романі фігурує моє рідне Дубно на Рівненщині, переважно зразка 90-их, пара дивакуватих, вар’юватих друзів, котрі вже в наші дні спонтанно вирішують вирушити в химерні мандри країною, аби отримати відповіді на важливі для них життєві питання. 

Роман, що важливо зазначити, не автобіографічний і герої його – збірний образ дітвори з мого двору тих часів і багажу дитячих спогадів, котрі досі зі мною. Роман, ймовірно, ідеально зайде тим людям, котрі зараз перебувають на життєвому роздоріжжі без розуміння того, що робити далі, ким бути і з ким бути. Людям, котрі часто не можуть вирватися з “тіні” оточення та його впливів. Людям, котрих їдять комплекси та фобії. Людям, котрі часто-густо бояться першими заговорити… 

Про те, чому роман так називається 

Спочатку я планував назвати роман лаконічно — «Друг», проте в процесі роботи з видавництвом віддав перевагу альтернативній назві історії.

«Капітан Смуток» — назва символічна, і хоча вона сповна характеризує одного з героїв роману (я і досі в роздумах – кого більше?), це герой ненашого часу – молода людина, занадто романтична для цієї цинічної, пост-індустріальної, гіперінформаційної епохи. Людина з сумними очима, але відчайдушним, добрим серцем.

Про видавництво 

Так історично склалося: обставини, карти і гороскопи звели мене саме з харківським видавництвом «Фабула». Дякуючи, зокрема, Наталі Мельник, яка в певній мірі, виконувала роль мого літературного агента, представляючи мої інтереси та позиції.

Все не зайняло більше місяців 4-6: перемовини, домовленості, договори, редактура, правки, дискусії, обкладинка і підготовка промо-кампанії.

Книгу в руках я ще не тримав. Потримаю тільки найближчої неділі, перед туровим концертом «Фіолет» в Харкові та першою презентацією роману. Хвилююся вже. Як дитина. Як один із моїх героїв, хвилювання для якого його друге ім’я.

Про наступний роман 

Незалежно від того, як зайде роман читачам, я планую писати ще. Я точно знаю, що можу в рази ліпше. Вже взимку, після всеукраїнського туру, планую засісти за новий роман. 

Ідею виношував, знову таки, майже цілий рік. Має бути щось реально круте і тематично оригінальне для українського літературного ринку! Можливо, під тиском нашої фан-спільноти, розроджуся наступного року і збіркою поезії… Але це точно не в пріоритетах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми зібрали найсильніший склад учасників за історію "Бандерштату", - Сергій (Колос) Мартинюк

Надрукувати
мітки:
коментарів