Поділитись:

Чому не можна зовсім відмовлятися від хліба чи картоплі

Вівторок, 06 листопада 2018, 19:32

Вуглеводи є потрібним компонентом раціону, який дає організму енергію та сили. Водночас багато людей переходять на дієти з низьким вмістом вуглеводів заради зменшення ваги та попередження деяких видів захворювань (зокрема цукрового діабету та хвороб серця і судин). 

Однак зовсім відмовлятися від вуглеводів не треба, – пише на своїй сторінці у Facebook в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

 

Спершу треба розібратися, що таке вуглеводи. Вони бувають прості – звичайний цукор (в тістечках, цукерках), фруктоза та цукроза (у фруктах та овочах), лактоза (в молочних продуктах). І складні – це крохмаль. Складні вуглеводи є зокрема картоплі, хлібі, рисі, макаронах та крупах.

Зі слів Супрун, шкодять прості вуглеводи – ті, що є у доданому цукрі (який в солодощах або той, що ми самі додаємо до страв). Вони спричиняють сильні коливання глюкози в крові. Коли її забагато, то виділяється гормон інсулін, і тоді глюкоза покидає кровотік, та відкладається в печінці, м'язах та жировій тканині у вигляді запасів – глікогену та жиру.

Саме тому важливо стежити за рівнем споживання таких цукрів. Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів.

Також, якщо займатися фізичними навантаженнями незадовго до поїдання солодкого або після, то більше цукру поглинуть саме м’язи та менше жиру утвориться на внутрішніх органах.

Я пояснила Уляна Супрун, жодні дієтичні рекомендації не радять повної відмови від вуглеводів, а обмеження стосуються лише доданих цукрів. Фрукти, які є джерелом простих цукрів, крохмалисті овочі, бобові, цільнозернові злаки рекомендують як основу раціону. Тривалі безвуглеводні дієти не визнані здоровими й корисними для широкого кола людей.

Важливо розуміти, що найкращий шлях до здорової ваги й такого ж самопочуття – збалансоване харчування. Суворі харчові обмеження не дадуть бажаного ефекту. Коли закінчиться дієта – вже доведеться боротися з невиправдано сильним апетитом та втрачена вага швидко повернеться. А організм зазнає сильного стресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про "суперфуди", орторексію та "розгон" метаболізму: інтерв'ю з дієтологом Катериною Толстіковою

Надрукувати
мітки:
коментарів