Поділитись:

Сканування за ходою і формою тіла: у Китаї запускають систему тотального стеження

Неділя, 11 листопада 2018, 18:05
Сканування за ходою і формою тіла: у Китаї запускають систему тотального стеження

Влада Китаю розробила нову технологію, яка може ідентифікувати людей за формою їхнього тіла і за тим, як вони ходять. Нова методика працюватиме в рамках національної системи камер спостереження.

Про це пише "Новое время", посилаючись на The Next Web.

Поки спецслужби Австралії і США звинувачують китайську розвідку в стеженні за користувачами інших країн, всередині своєї держави комуністична партія відкрито розвиває справжній тоталітарний лад за допомогою сучасних технологій.

Як передає видання, одним із останніх рішень влади КНР стало впровадження системи сканування громадян за ходою і формою їхнього тіла.

Технологію розробила компанія Watrix, і її реалізація не буде проблемною для великих міст, на кшталт Шанхая та Пекіна, на вулицях яких вже встановлено десятки мільйонів веб-камер спостереження.

По суті, система стане лише доповненням до чинної методики ідентифікації громадян, для якої необхідно велике зображення обличчя з високою роздільною здатністю. Замість цього Watrix потрібно чітко зафіксувати тільки те, як людина крокує, можна навіть і ззаду.

"Нам не потрібна співпраця c людьми для того, щоб визначити їхню особу. Систему не можна буде надурити просто кульгаючи, гуляючи широким кроком або згорбившись, оскільки ми аналізуємо особливості всього тіла", – розповів керуючий директор Watrix Хуан Юнчжена.

З його слів, технологія може ідентифікувати людей зростом від 50 см і навіть за умови, що їхнє обличчя закрите.

Навіщо це потрібно?

Систему планують використовувати правоохоронні органи для припинення дрібних злочинів, ідентифікації порушників правил дорожнього руху і злочинців-втікачів.

Незважаючи на це, технологія стеження знову підняла питання про приватність громадян і про те, що ще може зробити влада, для того, щоб контролювати людей.

Міністерство громадського захисту Китаю оголосило про початок роботи системи розпізнавання облич ще три роки тому. Сьогодні в Китаї вже встановили близько 176 млн камер, а до 2020 року кількість цифрових наглядачів перевищить 600 млн.

Сканування за ходою і формою тіла: у Китаї запускають систему тотального стеження

Передбачається, що система матиме у своєму розпорядженні архів з фотографіями кожного громадянина. З огляду на майже півторамільярдне населення Китаю, це повинна бути найбільша і найвисокотехнологічніша база даних в світі. Сьогодні база фотографій Китаю має в своєму розпорядженні до 13 терабайт, тоді як повний архів із детальною особистою інформацією не перевищує 90 терабайт.

Китайський техно-тоталітаризм

Watrix стане продовженням "застарілої" технології "Орлине око", яка успішно використовується для затримання злочинців, відстеження порушень правил дорожнього руху та інших протизаконних дій.

Камери зі штучним інтелектом можуть розпізнавати обличчя, а деякі знають навіть вік, расу і стать людини. Кожну особистість будуть ідентифікувати з її автомобілем, родичами, друзями і навіть з людьми, яких вони часто зустрічають.

Через кілька років вся система спостереження повинна бути об'єднана не тільки з правоохоронними органами, а й банками, лікарнями, судами і т.д. Це необхідно для становлення так званого "соціального рейтингу" в КНР, який обіцяли запустити тільки після 2020-го, але вже потихеньку запроваджують покарання для "несприятливих громадян".

Примітно, що державний рейтинг знижуватимуть не тільки за кримінальні або адміністративні правопорушення, а й за випорожнення в недозволених місцях або за те, що люди рідко відвідують своїх батьків.

Тим, хто попався зі своїми "гріхами" на камеру, будуть знижувати рейтинг і забороняти брати кредити, займати високі посади на роботі, залишати межі країни і навіть заводити більше належної кількості дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї "повісять" штучний місяць або Як зекономити на освітленні

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
04 квітня 2024
06 лютого 2024
05 лютого 2024
01 лютого 2024
21 січня 2024
23 грудня 2023
10 грудня 2023
06 листопада 2023
25 жовтня 2023