Поділитись:

Діабетики в Україні можуть залишитися без інсуліну

Вівторок, 13 листопада 2018, 06:35

Через брак коштів у бюджеті й нездатність уряду перерозподілити залишки грошей на рахунку Міністерства охорони здоров'я тисячі хворих на діабет українців ризикують залишитися без інсуліну.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, передає «Слово і Діло».

"На кінець року тисячі українців, які не можуть жити без щоденної ін'єкції інсуліну, ризикують залишитися без життєво необхідного для них препарату. Причина в катастрофічному недофінансуванні в поточному бюджеті потреб хворих на цукровий діабет. Так, якщо потреба в коштах на 2018 рік для забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну становила 1,4 мільярда гривень, то в бюджеті чиновники передбачили на ці цілі 720 мільйонів, тобто лише 52% від потреби", – написала Богомолець.

За її словами, намагаючись уникнути катастрофи, місцеві бюджети виділили додатково ще 290 мільйонів гривень.

"Але навіть із цими грошима потреби хворих в інсуліні вдалося покрити лише на 72,8%. Ще 27% хворих – а це десятки тисяч українців – були кинуті напризволяще. Тому до кінця року нам вкрай необхідно було знайти для хворих на цукровий діабет ще 293 мільйони гривень, інакше ми могли б отримати багато смертей. На круглому столі, що відбувся в комітеті ВР з питань охорони здоров'я, ми знайшли вихід. Для покриття потреб хворих в інсуліні Кабміну пропонується здійснити перерозподіл невикористаних на кінець року бюджетних коштів, виділених для МОЗ", – зазначила парламентар.

Вона оприлюднила розрахунки Мінфіну, згідно з якими до кінця року в Міністерстві охорони здоров'я невикористаними залишаться близько 900 мільйонів гривень.

"Найкраще, що міг би зробити Кабмін, це направити залишки на негайний порятунок життя наших громадян. Під тиском народних депутатів і громадських організацій Кабмін на своєму засіданні 7 листопада таки ухвалив рішення про перерозподіл залишкових коштів, але замість необхідних 293 мільйонів виділив на забезпечення хворих інсуліном лише 178 мільйонів. Це означає, що тисячі хворих на діабет залишаться на кінець року без інсуліну і їхнє життя буде поставлене ​​під загрозу. Щоб уникнути таких ситуацій у майбутньому, в бюджеті на наступний рік Кабмін має передбачити достатньо коштів для покриття потреб громадян в інсуліні на 100%. Саме така рекомендація міститься в резолюції круглого столу, який відбувся в комітеті ВР із питань охорони здоров'я", – підкреслила голова комітету.

Народний депутат підкреслила, що йдеться не про якусь невелику кількість хворих – на цукровий діабет сьогодні хворіють 1,5 мільйона українців, і щороку кількість хворих збільшується на 5-7%. Отже, питання повноцінного забезпечення хворих інсуліном, незважаючи на його масштабність, переходить до розряду питань національної безпеки.

"Нещодавно ми разом із громадськими організаціями домоглися перерозподілу залишкових коштів для лікування українців за кордоном. Згодом переконали уряд перерозподілити кошти на користь хворих на діабет. Я переконана, що ми змусимо Кабмін піти на зустріч людям і цього разу й будемо домагатися повного покриття їхніх потреб в інсуліні. Але чи не краще відразу передбачити в держбюджеті необхідні витрати, щоб не змушувати нас до протестів?", – завершила Богомолець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 5 років українці витратили майже 4 мільярди доларів на "ліки", які не лікують

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
05 лютого 2024
19 січня 2024