Поділитись:

Або провокація, або спосіб показати невдоволення, – митрополит Михаїл про напад на Адріївську церкву

Четвер, 15 листопада 2018, 18:05
Або провокація, або спосіб показати невдоволення, – митрополит Михаїл про напад на Адріївську церкву

Зранку 15 листопада невідомі обкидали «коктейлями Молотова» двері стилобату (будинку-фундаменту) Андріївської церкви.

У поліції зазначили, що скляні пляшки із запалювальною сумішшю принесли під стіни церкви двоє молодиків. Вони кинули їх до вхідних дверей храму, після чого втекли. А речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря зазначив, що в такий спосіб “посіпаки Москви” намагаються залякати представників Вселенського Патріарха, якому Андріївська церква передається під представництво.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл у коментарі ІА "Конкурент" пояснив, що основна причина такого інциденту – прийдешній об'єднавчий Собор.

Із його слів, у виконавців таких дій не було мети зірвати процес – вони просто хотіли проявити якийсь свій негатив. 

"Я думаю, що це окрема людина, це не є спрямована акція якоїсь організації. Це окрема людина, яка в такий спосіб висловила своє бачення. Тим паче сталося все це після Собору Української православної церкви (Московського патріархату) у Києво-Печерській лаврі. Це було для людей одіозних, мовляв, треба щось робити. Я думаю, що це хтось із їхніх прихильників", – зазначив владика. 

Також митрополит Михаїл сказав, що це могла бути й провокація, аби посіяти якийсь розбрат.

"Міжправославні стосунки, які є в Україні, вони давно сформовані, кожен, хто що хотів сказати, той сказав чи зробив, тому тут тільки пошук діалогу. А це зроблено відносно до Константинопольського патріарха. Я думаю, що на одну адресу", – зазначив владика. 

Довідково: 

Андріївська церква – православна церква на честь Св. Андрія у стилі українського бароко, пам'ятка архітектури та монументального живопису XVIII ст. світового значення у Києві, споруджена за проектом видатного архітектора Бартеломео Растреллі. Входить до складу Національного заповідника «Софія Київська». Церква запропоновано внести до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На даний час — на реставрації. Рішенням Верховної Ради передана у безоплатне користування Вселенському патріархату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів