Поділитись:

Ківерцівська районка воює з депутатами за приміщення

Середа, 13 квітня 2016, 16:45

Між Ківерцівською районною радою та редакцією районної газети "Вільним шляхом" виникла суперечка.

На початку березня ківерцівська районна газета "Вільним шляхом", засновниками якої були Ківерцівська районна рада, райдержадміністрації та трудовий колектив, на редакційних зборах прийняла рішення реформуватися – стати суб'єктом господарювання, повідомляє прес-служба УКРОПу.

Редакція займає більшу частину, а це 167, 2 квадрометри другого поверху двоповерхового приміщення, що на вулиці Парковій, 8. Загальна площа будівлі – 339 квадратних метрів.

"Районна рада, тобто громада, є власником будівлі, на що є відповідні документи. З об'єктивних чи необ'єктивних причин трудовий колектив газети не хоче віддавати майно районної ради. Претендує не на 167 квадрів, а на усі 339. Мовляв, це їхнє приміщення, на яке вони мають право", - зазначив голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад.

Він запевнив, що ту площу, де наразі розміщена редакція, ніхто не відбирає. Відповідно до закону про реформування друкованих ЗМІ, вона лишається за редакцією на 15 років з орендною платою в одну гривню на рік.

"Невже майже 170 квадратних метрів недостатньо для такої невеликої редакції? Чому б не використати решту приміщень на першому, другому поверхах, приміром, для діяльності громадських організацій? Зрештою, неважливо, хто там орендуватиме, бо це комунальне майно і ним розпоряджається лише районна рада. Крім того, до мене дійшли чутки, наче редакція газети збирається судитися за це приміщення. Причин для судової тяганини я не бачу, тому що ми як співзасновники газети діємо згідно з законом", - зазначив Григорій Недопад.

Районна рада пропонувала газеті "Вільним шляхом" на період, поки вона не стане суб'єктом господарювання, укласти договір оренди зараз, а потім продовжити його на 15 років. Редакція навідріз відмовляється, покликаючись на протокол зборів трудового колективу, мовляв, там зазначено, що газета не буде укладати ніяких договорів оренди, поки не реформується і не стане суб'єктом господарювання.

Крім того, в. о. редактора "Вільним шляхом" Марія Хітько апелює до статті 5 пункту 2 ЗУ "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації", у якому йдеться, що "управління майном редакцій комунальних друкованих ЗМІ до завершення реформування здійснюється їх засновниками".

Натомість голова райради підмітив, що "ключові слова – "майно редакцій", до якого приміщення не належить, тому що воно – комунальна власність ківерцівської громади. Він запевнив, що редакція неправильно трактує закон.

За перший квартал нинішнього року газета отримала 85, 8 тис. гривень доходу, з яких трохи більше 44 тис. – від передплати та 41 тис. гривень – від реклами. Видатки становили 116, 5 тис. гривень. Заборгованість із виплати заробітної плати становить 49, 9 тисячі гривень, плюс податки та нарахування на зарплати – ще 35 тисяч гривень.

Заступник голови Ківерцівської районної ради Тамара Чигрин зазначила, що відповідно до закону, щоб почати реформування районки, треба позбутися боргів.

"Як вас реформуватимуть у першому етапі, якщо у вас є заборговансть? Редакція газети "Вільним шляхом" створена районою радою, а у нас немає співпраці. Заборгованість – раз, по-друге, мені до рук потрапили бухгалтерські звіти. У вас цифри різняться вже на початку періоду, що вже й казати про кінець. Основних засобів з незрозумілих для районної ради причин списано на тисячу гривень. Порядку в бухгалтерському обліку немає, як і в установчій документації", - додала Чигрин.

Отож, районна рада вирішила реформувати газету "Вільним шляхом" другим етапом; передати в оренду частину приміщення адмінбудівлі загальною площею 167,2 квадратних метра з розміром орендної плати, встановленої для бюджетних організацій та із забороною суборенди.

У випадку розширення об'єкта господарювання збільшити розмір орендованої ним площі.

Закон України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" вступив у силу 1 січня цього року. Усі газети комунальної власності повинні "роздержавитись".

Надрукувати
мітки:
коментарів