Поділитись:

ЄСВ: ті, хто отримують вищі зарплати, сплачуватимуть менше

Субота, 17 листопада 2018, 06:39

У Кабміні розробили законопроект, який допоможе вивести з тіні високі зарплати.

EtCetera розбирався, як будуть працювати нововведення.

Міністр соціальної політики Андрій Рева на засіданні уряду представив законопроект, покликаний змінити принцип нарахування єдиного соціального внеску і вивести з тіні зарплати. У Кабміні документ підтримали: його впровадження дозволить додатково залучити в Пенсійний фонд близько 10 млрд гривень.

Єдиний соціальний внесок був введений в Україні в 2011 році. Він замінив чотири платежі, які раніше відраховувалися до Пенсійного фонду та фондів страхування. Внесок платять роботодавці, ФОПи, самозайняте населення і військовослужбовці. Близько 90% від відрахувань направляється до Пенсійного фонду. За найманих працівників ЄСВ платить роботодавець.

До 2015 року ЄСВ міг досягати 49% від заробітної плати, але в 2016 році його знизили до 22%. Експерти тоді відзначали, що зниження ставки не допомогло вивести з "тіні" зарплати в приватному секторі. Зарплати за рахунок зниження податку зросли тільки в бюджетній сфері.

Представлений Законопроект вводить регресивну шкалу відрахувань ЄСВ: чим вища зарплата, тим менший відсоток.

За новими правилами доведеться відраховувати:

  •  20% з зарплати до 260 тис. гривень (70 мінімальних зарплат),
  •  17% з зарплати до 558 тис. гривень (150 мінімальних зарплат),
  •  15% з зарплати до 744 тис. гривень (200 мінімальних зарплат),
  •  10% з зарплати до 1 млн гривень (270 мінімальних зарплат),
  •  5% з зарплат більше 1 млн гривень.

Зараз діє обмеження відрахувань для високих заробітних плат. Вища межа – 15 мінімальних зарплат (55,8 тис. гривень). Наприклад, якщо людина отримує 100 тис. гривень, то вона платить 22% податку лише з 55,8 тис. гривень. Решта суми зарплати податком не обкладається. У Кабміні пропонують підвищити максимум до 25 мінімальних зарплат (104,3 тис. гривень).

У Мінсоцполітики вважають, що для встановлення соціальної справедливості необхідно також прописати в законі диференціацію зарплат. Це означає, що підприємства зобов’яжуть платити зарплату відповідно до складності і умов роботи, ступеню відповідальності співробітників. Сьогодні, за словами Андрія Реви, за документами кваліфіковані і некваліфіковані співробітники на підприємствах отримують однакову заробітну плату. Він додав, що 84 тис. керівників підприємств по всій країні офіційно отримують мінімальну зарплату. Тому у відомстві пропонують зобов’язати платити керівникам не менше двох мінімалок.

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики:

Ефект лише від такого заходу з диференціацією зарплат становитиме 3,4 млрд гривень на рік. Для усіх очевидним є те, що керівники підприємств не живуть на мінімальну зарплату, а побоювання про те, що вони можуть піти після цього в тінь, не мають підстав, оскільки вони повинні підписувати платіжні документи.

Також в уряді пропонують ввести кримінальну відповідальність за ухилення від сплати ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Податковий консультант Олександра Томашевська зазначила, що в країні чимало людей, які офіційно отримують високі зарплати.

Олександра ТОМАШЕВСЬКА, податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу:

Ця стара ідея Южаніної (Глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. – Ред.) Взяти додатково грошей з тих, у кого високі зарплати в країні. З тих, кому корпорації платять їх "в білу", вони не будуть нічого занижувати.

Томашевська вважає, що нововведення дозволить залучити додаткові кошти в бюджет, а якщо Кабмін назвав конкретні суми, то він знає, звідки їх взяти.

За словами глави Українського аналітичного центру Олександра Охрименка, в США регресивна шкала оподаткування спрацювала. З її допомогою домоглися збільшення надходжень до держбюджету.

Олександр ОХРИМЕНКО, експерт:

Теоретично це і нам дасть можливість наповнити казну і зменшити "пенсійну дірку". Але як це буде на практиці, поки сказати складно. У нас теорія і практика часто розходяться.

Відзначимо, що після схвалення Кабміном документ мають доопрацювати та направити на голосування до Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На замітку волинянам: як Уряд захистить від нової ціни на газ

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 лютого 2024
21 жовтня 2023
06 вересня 2023
22 серпня 2022
27 травня 2022
16 квітня 2022
07 березня 2022
26 січня 2022
28 листопада 2021
01 вересня 2021