Поділитись:

Курс біткойна йде донизу: що далі?

Неділя, 18 листопада 2018, 08:30

Курс біткоїну досяг мінімальної з минулого року позначки і продовжує знижуватися. Чи зможе найпопулярніша криптовалюта знову зрости в ціні і що вплинуло на її падіння, пише Бізнес.ua.

Що відбувається з курсом?
Вартість біткоїну обвалилася до мінімальної з жовтня 2017 року позначки у $5,5 тис. З невеликими відхиленнями курс найпопулярнішої криптовалюти планомірно знижувався з самого початку 2018-го поки не досяг психологічної для ринку позначки — річного мінімуму.

Чи означає це, що час біткоїну вже позаду і бульбашка почала здуватися? Тут думки аналітиків можна умовно розділити на три табори. Перші — зовсім не вірять у майбутнє криптовалюти, нагадують, що вона нічим не підкріплена і закликають перестати купувати "повітря". У другому таборі готуються до затяжного падіння, але при цьому бачать світло в кінці тунелю — за два-три роки. Третій табір прогнозує зліт курсу, мовляв, біткоїн може продаватися і по $ 200 тис.

Курс тримається тільки на попиті та пропозиції, нічим не підкріплений і однозначно стверджувати, який із сценаріїв правильний — не можна. Варто нагадати про торішню ситуацію. Тоді у жовтні найпопулярніша криптовалюта продавалася, як і зараз, по $ 5,5 тис., а приблизно через місяць курс пробив верхню межу у $ 20 тис.

Чому подешевшав біткоїн?
Версій безліч. Наприклад, в ефірі СNBC гендиректор великого криптовалютного фонду Браян Келлі звинуватив у цьому "споріднену" криптовалюту — Bitcoin Cash. Її курс впав через хардфок (впровадження нового протоколу). Ще одна версія, яку обговорюють у профільних ЗМІ — проблеми у біржі Bitfinex. Там перестали приймати депозити, банківський рахунок торговельного майданчика заблокували.

Кілька днів тому сталася хакерська атака — мільйони доларів вкрали з акаунта майнінгового гіганта Bitmain. Після кожної такої новини настрої на ринку змінюються, також знижується і курс криптовалют.

Ринок дуже чутливий і непередбачуваний. Якщо, наприклад, з доларом можна точно сказати — після підвищення облікової ставки в США може зрости і їхня валюта, то з біткоїном все складніше. Він не прив'язаний ні до економіки конкретної країни, ні до рішень конкретного регулятора.

І все ж таки, що буде далі?
Це, напевно, головне питання, і відповіді на нього немає. Є тільки версії. Наприклад, фінансовий аналітик Олексій Половінкін у коментарі OBOZREVATEL заявив, що найбільшу криптовалюту очікує черговий ривок. Мовляв, треба готуватися до курсу $ 40 тис. за "монету". "Зростання точно буде. Зараз дуже багато інститутів та інвестиційних компаній розглядають входження на ринок криптовалют у великих обсягах. Це пов'язане з тим, що багато держав розглядають можливість легалізації криптовалют", — прогнозує експерт.

Половінкін ще кілька років тому спрогнозував зліт курсу у грудні 2017-го. Щоправда, його прогноз, як і більшості крипто-аналітиків, ґрунтується лише на припущеннях. Український фінансист далеко не єдиний, хто перебуває в очікуванні злету.

венчурний інвестор Тім Дрейпер впевнений, що курс біткоїну досягне $ 250 тисяч до 2022 року. А мільярдер, інвестиційний банкір Майк Новограц вважає, що на початку наступного року вартість популярної криптовалюти наблизиться до $ 10 тис.

Але далеко не всі учасники ринку налаштовані оптимістично. Наприклад, голова біржі BitMEX Артур Хеєс впевнений, що наступні півтора року — не найкращий період. Інтерес до ринку цифрових грошей буде знижуватися, як і обсяги торгів. Отже падатиме і вартість "монети".

Водночас CEO американського стартапу Civic Вінні Лінг вважає, що навіть якщо курс і підніметься, то після цього буде нищівний крах — біткоїн по $ 100. "Чи думаю я, що у нас буде ще одну бульбашка? Ймовірно, тому що люди просто не вчаться. Коли біткоїн знову проб'є $ 20 тисяч, він повернеться до $ 100 або близько того", — сказав Лінг.

В умовах, коли оцінки настільки різняться, а чітких маркерів майбутнього зростання або зниження немає, будь-які прогнози повинні викликати розумний сумнів.

І як це взагалі на мене вплине?
Якщо ви не зберігаєте заощадження в біткоїнах — ніяк. Поки що великі інвестиційні компанії, фонди і банки криптовалютам не довіряють через їхню непередбачуваність. Тому і особливого впливу на фінансовий ринок біткоїн не має. До речі, жодна з опитаних українська інвестиційна компанія не радить своїм клієнтам інвестувати у біткоїни. Більше того, з обережністю до "нової валюти" ставляться і в Національному банку.

Згідно з інформацією Офісу фінансової стабільності України, криптовалюту визнали платіжним засобом лише в одній країні світу — Японії. При цьому левова частка держав або не регулює біткоїни, або ще перебуває у процесі прийняття рішення.

Чи варто купувати біткоїни?
І тут однозначної відповіді немає. Це вкрай ризикована інвестиція. Якщо ви і вирішили вкладати в неї гроші, це не повинна бути сума, втрата якої сильно вдарить по вашому бюджету. До інвестицій у біткоїни можна ставитися як до гри у казино. Ви можете або суттєво примножити свою ставку, або зовсім її втратити.

До речі, у грудні 2015-го один біткоїн продавався за $420. Тоді криптовалюта користувалася попитом у дуже вузьких колах. З її допомогою можна було, наприклад, розплатитися у Даркнет або замовити нелегальну послугу. Незначна кількість просунутих користувачів мережі використовували цю "валюту" для того, щоб максимально приховати операції. Рівно через два роки один біткоїн продавався вже за $ 20 тис.

Якщо повернутися в кінець 2015-го і купити біткоїни на $10 тис., а потім відмотати час до 2017-го і продати їх, можна було б заробити $ 466 тис. Небезпека цієї криптовалюти полягає в тому, що її вартість як злітає, так і регулярно падає. І щоб заробити на цих стрибках, треба бути або провидцем, або вкрай успішним гравцем.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: В Україні взялися за регулювання операцій з криптовалютами

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 січня 2024
23 жовтня 2023
18 вересня 2023
12 липня 2023
25 лютого 2023
06 грудня 2022
17 листопада 2022
15 листопада 2022
19 жовтня 2022
13 жовтня 2022