Поділитись:

Вчені дізналися, чому вомбати какають кубиками

Вівторок, 20 листопада 2018, 04:31
Вчені дізналися, чому вомбати какають кубиками

Вчені пояснили, чому вомбати – сумчасті ссавці з Австралії – виробляють фекалії кубічної форми.

Дослідження проводила Патрисія Янг разом з іншими колегами з Технологічного інституту Джорджії, пише Eurekalert!, передає TheБабель.

Янг вивчає гідродинаміку рідин, включаючи кров, перероблену їжу і сечу в тілах тварин. Їй стало цікаво, як у вомбатів відбувається процес травлення.

"Я ніколи не бачила нічого такого незвичайного в біології. Це було таємницею. На самому початку я навіть не повірила, що це правда... Я була налаштована скептично", – сказала вона.

Вчені дізналися, чому вомбати какають кубиками

Ось так виглядають фекалії вомбатаОсь так виглядають фекалії вомбата

Вчені вивчили травні тракти вомбатів, яких приспали після того, як їх збили автомобілі. У кінці кишечника дослідники виявили, що фекалії змінюються з рідкоподібного стану в твердий і складаються з маленьких, розділених кубів. Група прийшла до висновку, що деформація кишечника цієї тварини дозволяє зберегти незвичайну форму фекалій. Тепер вчені сподіваються, що це дослідження допоможе зрозуміти, як відбувається транспорт м'яких тканин та рух в кишечнику в цілому.

Куби – рідкісне явище в природі. На сьогодні вомбати – єдиний відомий вид, здатний органічно виробляти кубики. Фекаліями вони позначають свою територію, щоб спілкуватися один з одним через запах. Ці тварини залишають фекалії поруч з норами, на колодах або скелях, тому що мають поганий зір. Чим вище і більш помітно розміщується купа фекалій, тим більше шансів привернути увагу інших вомбатів. Тому важливо, щоб фекалії не розвалювалися, і кубічна форма допомагає вирішити цю проблему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашні улюбленці тренують імунітет дитини, – Супрун

Надрукувати
мітки:
коментарів