Поділитись:

В Україні масово крадуть "євробляхи"

Вівторок, 20 листопада 2018, 13:37
В Україні масово крадуть

В Україні масово викрадають автівки на єврономерах. 

Власники таких автівок скаржаться, що крадії практично нічим не ризикують, а шанси відшукати та повернути такі машини мізерні. Здебільшого викрадені й незареєстровані автівки просто перепродають на запчастини, – йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Вона така була гарна, як новенька", – каже Наталія Семенова, котра встигла поїздити на машині всього тиждень.

Тепер у неї на згадку про автомобіль залишилося тільки фото.

"Поліція сказала, що таких крадіжок багато, що вони кожен день виїжджають на такі виклики, але нічим зарадити не можуть, бо власник – іноземець", – розповіла вона.

Машину з єврономерами Наталія придбала за трішки більше 3,5 тисяч доларів – зекономила на розмитненні, а тепер готова заплатити половину суми, якщо авто повернуть. Бо на поліцію, каже, надії немає – там жінці дали дивну відписку.

"Було встановлено, що автомобіль взяв у користування її співмешканець та про це не сповістив, претензій заявник ні до кого не має. Ми були в дикому шоці. Мій співмешканець не забирав автівку, він також втратив документ, свій паспорт, який лежав в тій автівці", – розповіла жінка.

Цього року лише в Києві вкрали майже тисячу автівок. 15 % із них – це автомобілі на єврономерах. В українському кримінально-процесуальному кодексі чітко прописано, що потерпілим є тільки та особа, яка є справжнім власником, а це означає, що викрадачам євроблях фактично ніщо не загрожує – такі авто зареєстровані за кородоном і справжнього власника годі знайти.

"Є викрадач, є викрадений автомобіль, фактично є людина, яка стверджує, що ним володіє, але жодного документа немає. І ці нюанси кримінального законодавства: є склад злочину і відсутність будь-якого складу злочину не може нам дати підстав оголосити підозру саме за цим фактом", – пояснив керівник київської поліції Андрій Крищенко.

В Україні діють групи крадіїв, які спеціалізуються саме на машинах з іноземною реєстрацією. Викрадені євробляхи відправляють на розбирання – такий бізнес активно процвітає.

"Порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого. Забезпечити пасивну охорону свого транспортного засобу – протиугонні системи, хороша сигналізація", – вважає співзасновник ВГО "Авто Євро сила" Андрій Щербина.

У поліції ж запевняють, що з ухваленням нового закону про розмитнення євроблях: чому власники автівок на єврономерах лишилися незадоволені розмитнення авто на єврономерах бляхи стануть легальними, а, отже, і шукати їх буде простіше. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власники "євроблях" перекриють трасу на Ягодин

Надрукувати
мітки:
коментарів