Поділитись:

На Волині – 149 малокомплектних шкіл

Четвер, 14 квітня 2016, 14:46

Із 1 вересня 2016 року припиняється фінансування з освітньої субвенції (з Державного бюджету) шкіл, де навчається менше як 25 осіб. Відтак в області започатковано комплекс нарад із реформування системи освіти.

Ще напередодні голова облдержадміністрації Володимир Гунчик наголосив на необхідності формування загального бачення принципів оптимізації шкіл, адже це один із етапів реформування системи освіти, а відтак і підвищення якості освіти загалом, – повідомили у відділі інформаційної політики Волинської ОДА.

З інформації начальника управління освіти, науки і молоді облдержадміністрації Людмили Плахотної стало відомо, що на сьогодні при нормі в 30 учнів, середня наповнюваність класу в області складає 11 учнів, а якщо виключити з цього списку Луцьк, то наповнюваність становитиме 8 учнів.

Відтак нині в області 149 шкіл вважаються малокомплектними, під процес оптимізації підпадає 106 навчальних закладів. Зокрема, 66 шкіл І ступеня та 17 шкіл І-ІІ ступенів планується закрити, 10 шкіл І-ІІ ступенів реорганізувати в школи І ступеня та 13 шкіл І ступеня – реорганізувати в школи І-ІІ ступенів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАЛОКОМПЛЕКТНІ ШКОЛИ НА ВОЛИНІ НЕ ЗАКРИВАТИМУТЬ, ЯКЩО СІЛЬРАДИ БУДУТЬ ЗА НИХ ПЛАТИТИ, – ГУНЧИК

Окрім того, закцентували увагу на створенні базових (опорних) шкіл, які матимуть належну матеріально-технічну базу, адже одним із завдань реформування є забезпечення рівного доступу до якісної освіти. Зі слів Плахотної, в області таких шкіл – поки дві, позаяк для створення опорної школи є ряд критеріїв. Однак було наголошено, що в Україні передбачається створення мережі таких шкіл, в тому числі і в області. Відтак прозвучало прохання до районів працювати в цьому напрямку та висувати пропозиції, адже в обласному бюджеті вже передбачено 11 млн. грн. саме на опорні школи.

Важливим в цьому аспекті є питання доїзду дітей до навчальних закладів, тому закупівлю шкільних автобусів теж детально обговорили. На сьогодні є потреба в 31-му автобусі. І варто відзначити, що в обласному бюджеті на це передбачено 27 млн. грн., але тільки за умови співфінансування за схемою 50/50 з місцевими бюджетами.

Володимир Гунчик наголосив, що заклади не закриватимуть, якщо громада вирішить узятися його утримувати.

Надрукувати
мітки:
коментарів