Поділитись:

Невдоволення законом про «євробляхи»: активісти та митниця розповіли деталі акції протесту

Неділя, 25 листопада 2018, 16:00

Сьогодні, 25 листопада, на пунктах пропуску на кордоні між Польщею та Україною виникли черги з авто. А ближче до обіду в «Устилузі» та «Ягодині» розпочалися мирні безстрокові акції протесту, адже місцеві не задоволені новоприйнятими законами по розмитненню.

Місцевий активіст Віталій розповів «Конкуренту», що на «Ягодині» акція протесту у розпалі.

«Людей дуже багато. Поліція знов безчинствує – перекриває трасу буквально за 2 кілометри від самої акції і не дає активістам і людям підтягнутися. Ми хвилин 5 тому були там і вже розблокували ту трасу. Я вважаю, що зараз через півгодини вони знов почнуть блокувати. Акція безстрокова, всі люди дуже серйозно налаштовані на те, щоб змінити щось. Бо люди мають по автомобілю і це їх «годувальник». Є сім’я, діти, і автомобіль кормить людей. А зараз не дають змогу навіть цим займатися. Люди з прикордонних територій встали повністю. Тут приблизно, на мою думку, є тисяча людей», - розповів місцевий житель Віталій.

Своєю чергою речниця Волинської митниці ДФС Валентина Черниш повідомила, що митниця працює у штатному режимі.

«Ми говоримо, що є проблеми з перетином кордону в «Устилузі» і «Ягодині». На решті пунктів пропуску взагалі немає ніяких проблем. Станом на 9 годину ранку там не було взагалі черг на пасажирському напрямку. А з 11 години почалася акція в «Устилузі» і десь приблизно з 12 години – на «Ягодині». Наскільки ми розуміємо, там постійно збільшується кількість юдей, які приїжджають і висловлюють своє незадоволення новими законодавчими вимогами щодо ввезення в Україну транзитних автомобілів з європейською реєстрацією. Але закон набув чинності, і відповідно митниця зобов’язана його виконувати. Так же, як і зобов’язані його виконувати ті громадяни, які власне пробували сьогодні з ночі ввезти свої автомобілі», - повідомили на митниці.

Валентина Черниш також додала, що люди повідомляють, що не знали і не готові були вносити застави.

«В нас було по «Устилугу» 34 картки відмови на ввезення автомобілів, і близько 70 карток відмови по «Ягодину». Частина власників зрозуміли вимоги закону і повернулися у Польщу, тобто вони отримали картки відмови і виїхали. Частина, особливо це стосується «Ягодина», залишилася у пункті пропуску і там їх трохи накопичується тому, що вони все таки хочуть в’їхати на територію України», - додала речниця.

З її слів, участь у мирній акції беруть переважно учасники «Авто Євро Сили».

«Вони організовуються для акції і роблять це з українського боку. На місці працює нацполіція.  У самих пунктах пропуску немає перебоїв у роботі, ми працюємо відповідно до законодавства.», - підсумувала речниця Волинської митниці ДФС Валентина Черниш.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Закон про «євробляхи» спричинив колапс: митниця виявилася не готовою до змін

Надрукувати
мітки:
коментарів