Поділитись:

На Волинь приїздили шість ймовірних кандидатів у президенти

Вівторок, 27 листопада 2018, 17:17
На Волинь приїздили шість ймовірних кандидатів у президенти

Ще до офіційного старту виборчої кампанії, упродовж вересня-листопада 2018 року, Волинь відвідали шість потенційних кандидатів у президенти України.

Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Так, протягом моніторингового періоду регіон відвідали: Роман Безсмертний, Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Дмитро Добродомов («Громадський рух «Народний контроль»), Олег Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка), Олександр Шевченко («Українське об’єднання патріотів – УКРОП») та Валентин Наливайченко («Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»). Кожен із політиків побував в області один раз. Натомість різниться кількість заходів, які вони провели на Волині. Зокрема Роман Безсмертний взяв учать у п’яти заходах, Дмитро Добродомов – у чотирьох, Анатолій Гриценко – у трьох, а Олег Ляшко, Олександр Шевченко та Валентин Наливайченко відвідали по одному заходу.

Потенційні кандидати зустрічалися із представниками ЗМІ, партійними функціонерами та активістами. Разом з тим найбільш типові групи виборців, з якими зустрічалися політики, – представники освітніх інституцій, молодь, пенсіонери та працівники закладів охорони здоров’я. Деякі кандидати дотримувалися спеціально розроблених для цілей візитів форматів заходів, як-от партійні праймеріз чи дискусійні форуми.

Роман Безсмертний побував на Волині 5-6 вересня. 5 вересня у Луцьку він розпочав із зустрічі-дискусії «Якої ми хочемо України». У ході заходу обговорювались питання війни, безпеки, корупції, економіки та соціальної сфери.  Дискусію модерували декан факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Шваб та екс-заступник міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України Юрій Казмірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відсіч корупції, розмова з Кремлем та сильна армія: про що говорив Роман Безсмертний у Луцьку (фото)

Того ж дня у Луцьку потенційний кандидат зустрівся із молоддю у Молодіжному центрі Волині. 6 вересня політик влаштував прес-конференцію, а також відвідав Загорівський монастир у Локачинському районі, де заявив про необхідність його відновлення та збереження, а опісля побував у родинній садибі Липинських у селищі Затурці.

Візит керівника «Народного контролю»  Дмитра Добродомова на Волинь припав на 3 вересня.  У Луцьку він зустрівся з лучанами, яку організували для нього однопартійці. Окрім нардепа, на зустрічі були присутні депутат Луцької міської ради Анна Мовяк, очільник місцевого осередку «Народного контролю» в Луцьку Олег Бондарук та лідер «Народного контролю» на Волині, голова однойменної фракції у Луцькраді Павло Данильчук. Також політик провів зустріч із колективами комунального підприємства «Луцьководоканал» і Волинської обласної клінічної лікарні. У рамках візиту до Луцька Добродомов провів також зустріч зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що нардеп Добродомов говорив із лучанами (фото)

Анатолій Гриценко побував на Волині 11 жовтня. Він провів три зустрічі – з представниками ЗМІ, місцевим бізнесом та активом партії «Громадянська позиція». Під час своїх зустрічей політик представив членів своєї команди, розповів про плани на майбутнє в разі обрання його президентом, відповів на запитання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

17 жовтня область відвідав Олег Ляшко. У рамках візиту він побував у Луцькому геріатричному пансіонаті у супроводі нардепа Андрія Лозового, керівника обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Володимира Кравценюка, лідера однойменної фракції у Волинській обласній раді Юрія Ройка та депутата Луцької районної ради, бізнесмена Олександра Свириди. Потенційний кандидат зустрівся із мешканцями пансіонату та працівниками закладу, розповів про свої досягнення як нардепа та поділився планами на майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко в Луцьку вручив квіти кухаркам геріатричного пансіонату (відео)

Олександр Шевченко 28 вересня побував на Волині в рамках проведення праймеріз партії «УКРОП». На заході були його однопартійці, активісти та прихильники партії. Після блоку виступі та питань відбулося голосування за єдиного кандидата від партії, за результатами якого Шевченко став переможцем.

Валентин Наливайченко відвідав Луцьк 20 листопада. У рамках візиту він провів одну зустріч – в офісі одного із телеканалів з представниками засобів масової інформації. На заході політик презентував журналістам план відновлення миру в Україні.

Нагадаємо, згідно із частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів».

Окрім того, 15 листопада 2018 року ЦВК оприлюднила заяву про те, що дочасна агітація – поза законом.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба:

"Крім того, що витрати на візити не будуть включатися до офіційної звітності кандидатів, оскільки передвиборна кампанія офіційно не стартувала, проблемою є також зycтрічі з працівниками органів публічної адміністрації на місцях або працівників комунальних закладів в робочий час. В рамках виборчої кампанії участь службовців в заходах кандидатів не допускається, чіткої заборони щодо участі працівників комунальних підприємств чи закладів охорони здоров’я та освіти немає, в цих закладах заборонено розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами. Проте щодо проведення подібних зустрічей в робочий час виникає питання про дотримання трудового законодавства. Залучення до зустрічей майбутніх виборців, що проживають в геріатричному пансіонаті може перерости в адміністративний ресурс, якщо інші кандидати не відвідуватимуть цей заклад, а мешканцям рекомендуватимуть проголосувати саме за тих кандидатів, які їх відвідали". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що обіцяють українські політики і як ростуть їхні шанси на виборах

Надрукувати
мітки:
коментарів