Поділитись:

Як воєнний стан вплине на українську економіку

Середа, 28 листопада 2018, 20:00
Як воєнний стан вплине на українську економіку

З 9:00 години ранку 28 листопада у десяти областях України діятиме воєнний стан.

26 листопада голоси за це рішення дали 276 депутатів. Введення воєнного стану стало відповіддю на захоплення Росією трьох військових українських кораблів у акваторії Азовського моря. Воєнний стан запроваджено строком на 30 днів. Головний економіст компанії Dragon Capital Олена Білан пояснює, як вплине запровадження воєнного стану на життєво важливі для країни економічні питання.

У зв’язку з тим, що Рада підтримала Указ Президента Петра Порошенка №9338 “Про затвердження воєнного стану в Україні”, наслідки для економіки можна оцінити таким чином.

1. Загальна ситуація

Варто очікувати погіршення ділових очікувань бізнесу та населення і, як наслідок, сповільнення інвестиційної активності підприємств та споживчого попиту. Адже в Україні воєнний стан вводиться вперше, і багато людей і керівників підприємств не знають, чого очікувати та як реагувати. Тому намагатимуться принаймні не робити великих трат, поки ситуація не стане більш зрозумілою.

2. Валютний ринок

Також можливий тимчасовий відтік депозитів, вірогідно, збільшиться попит на іноземну валюту.

Зокрема, курс долара (продаж) вже зріс з 27,9 гривень за долар станом на 25 листопада до 28,6 гривень за долар станом на 27 листопада.

3. Співпраця з МВФ 

Суттєвих ризиків для співпраці України з МВФ наразі немає, адже Фонд може кредитувати країни, які запровадили воєнний стан. Відповідну заяву з посиланням на офіційне повідомлення Фонду вже зробив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Подальший вплив воєнного стану на економіку залежить від того, як буде розвиватись ситуація у військовій площині. Якщо не буде розгортання конфлікту, то, скоріш за все, перші негативні настрої швидко вщухнуть. Тим більше, що Нацбанк має достатньо важелів, щоб втамувати тимчасові дисбаланси на валютному ринку чи в банківській системі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

VoxConnector для ІА "Конкурент" 

Надрукувати
мітки:
коментарів