Поділитись:

На Волині жорсткіше контролюватимуть сплату до Пенсійного фонду

Середа, 28 листопада 2018, 12:52

Розмір і своєчасність виплати пенсій, а також соціальна захищеність нинішніх працівників, безпосередньо залежить від відповідальності підприємців у сплаті соціальних внесків.

Загалом із початку 2018 року до бюджету Фонду в області з усіх законодавчо визначених джерел доходів надійшло 5 млрд 819 млн грн. З них власні надходження становили 2 млрд 617 млн грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року, вони зросли на 622,8 млн грн або ж 31,2 %. Із зазначених ресурсів у повному обсязі забезпечено фінансування пенсій та грошових допомог 268,6 тисячам пенсіонерів нашої області. На це витрачено 5 млрд 781 млн грн, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА. 

Слід також нагадати, що 5 вересня 2018 року Кабінет Міністрів України видав розпорядження «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» (№ 649-р), головна мета якого – максимально забезпечити офіційне оформлення трудових відносин роботодавців із найманими працівниками.

У зв’язку з цим, в області розробили та впроваджують План заходів щодо координації спільних дій, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення.

Задля цього органи Фонду в області щомісяця аналізують дані реєстру застрахованих осіб, аби виявити ознаки порушень законодавства про працю.  Разом із тим, інформація щодо ризикових суб’єктів господарювання надається органам Держпраці області для здійснення інспекційних відвідувань з питань використання праці неоформлених працівників та інших порушень трудового законодавства.

Як зазначив під час наради перший заступник начальника ПФУ регіону Олег Трибощук, один із негативних факторів, що впливає на надходження коштів до бюджету Фонду, – несплата поточних зобов’язань та зростання заборгованості з обов’язкових платежів. На разі вона становить 317 млн грн.

Левова частка боргу припадає на невідшкодовані підприємствами витрати Фонду по виплаті пільгових пенсій – 295,9 млн грн або 93,3 %. Щодо найбільш проблемних боржників у області, то ними є підприємства вугільної галузі, які не повернули до Пенсійного фонду 227,7 млн грн виплачених пільгових пенсій. Це ж становить майже 80 % загальної суми боргу. 

Окрім того, значні обсяги заборгованості із зазначених вище платежів мають підприємства, що тривалий час не здійснюють господарської діяльності. В основному, це представники аграрного сектору – 38,3 млн грн; підприємства, підпорядковані Фонду державного майна України, тобто ті, що мають частку державної власності – 9 млн грн; підприємства місцевих громад – 6,5 млн грн. Варто зауважити, що найбільші боржники серед комунальних підприємств – Луцьке підприємство електротранспорту – 5,9 млн грн та Любешівське виробниче управління житлово-комунального господарства, котре на разі не здійснює діяльності, – 233,7 тис. грн.

Тож, задля скорочення обсягів заборгованості, ПФУ в області змушений вдаватися до жорстких закладів. Зокрема, в поточному році до суду подали 423 позови про стягнення заборгованості на суму 46,5 млн грн. Якщо ситуація не змінюватиметься, разом із фіскальною та виконавчою службою вони вдаватимуться до ще більш рішучих кроків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвищення пенсій та мінімалки: більше шуму, ніж впливу, - експерт

Надрукувати
мітки:
коментарів