Поділитись:

В Україні – скандал навколо полювання на лосів

П'ятниця, 30 листопада 2018, 06:40
В Україні – скандал навколо полювання на лосів

Окружний адміністративний суд Києва дозволив полювання на лося європейського.

Він визнав недійсним наказ Міністерства екології "Про внесення змін до Переліку видів тварин, які заносяться до Червоної книги України (тваринний світ)" і порахував протиправним внесення цього виду в Червону книгу, – пише "Сегодня". 

Як повідомляють в прес-службі установи, суд ухвалив таке рішення, оскільки на сьогодні немає жодного наукового обґрунтування для внесення лося в список тварин, що охороняються.

Але це рішення фактично не розв'язує руки мисливцям і не дає їм права вже сьогодні відстрілювати лосів. Про це розповів український еколог і зоолог, завідувач кафедри екології та зоології навчально-наукового центру "Інститут біології і медицини" Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дмитро Лукашов.

"Суд каже, що немає наукових досліджень. Це не справа суду визначати наявність і якість наукових досліджень. Наукове співтовариство, а саме Національна комісія при Академії наук, проголосувало за внесення лося до Червоної книги. Наука сказала своє слово. І ніякий суд не може скасувати це рішення. Крім того, є закон "про Червону книгу України", є причини виведення тваринного з Червоної книги. Для цього повинна бути інформація про, наприклад, зростання чисельності лосів. Є процедура виведення тварини. Рішення суду це не встановлює. Важливо сказати, що це рішення спрямоване на скасування наказу Міністерства про включення до Червоної книги, а не на сам виняток. Це трошки інша ситуація ", – вважає Лукашов.

У зв'язку з цим експерт не радить вже сьогодні починати відстрілювати цих тварин. За це буде загрожувати відповідальність, адже поки лось європейський перебуває в "червоному списку". Крім того, вчені поки не фіксують реального зростання популяції.

"Сьогодні людину можна покарати за полювання. Є ризик, тому не варто стріляти і кидатися на нього полювати. Також, за останніми даними, чисельність лося скоротилася в рази. Зараз триває суперечка, його поголів'я – 4-6 тисяч. Але це значне скорочення. тому що в 1991 році їхня популяція була більш 20 тисяч", – продовжує вчений.

Зі слів Лукашова, наукове співтовариство буде наполягати на тому, щоб лось європейський і далі перебував під захистом.

"Будемо боротися, щоб не вивели цю тварину. Ми голосували за його внесення. І ця думка була аргументовано", – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині в національному парку браконьєри застрелили лося

Надрукувати
мітки:
коментарів